Káhiru opäť zaplavia demonštranti, prezident Mursí hnevá ľud

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Muhammad mursí
Novozvolený prezident Egypta Muhammad Mursí. Foto: SITA/AP
Egyptské protesty proti dekrétu
Foto: SITA/AP

KÁHIRA 27. novembra (WEBNOVINY) – Káhirské Námestie oslobodenia bude v utorok dejiskom masovej demonštrácie proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu, ktorý si minulý týždeň udelil rozsiahle nové právomoci.

Aktivisti na priestranstve táboria už od piatku a na stĺpy verejného osvetlenia rozvešali transparenty namierené proti hnutiu Moslimské bratstvo, ktoré vynieslo Mursího k moci.

Podľa jedného z nápisov islamisti „ukradli“ minuloročnú revolúciu, zatiaľ čo iný varuje, že prezident chce ľudí „dotlačiť k občianskej neposlušnosti“.

Spravodajca tlačovej agentúry AFP informoval, že z námestia je vylúčená doprava a v jeho strede vyrástla improvizovaná klinika. Situácia v meste je zatiaľ pokojná, viaceré školy však zostali zatvorené napriek ubezpečeniam ministerstva školstva, že vyučovanie nebude prerušené.

Okrem pochodov z rôznych častí Káhiry do centra sú na utorok naplánované aj demonštrácie proti Mursímu v iných častiach Egypta vrátane druhého najväčšieho mesta Alexandria. Egyptská odnož Moslimského bratstva pôvodne vyzývala na celonárodné demonštrácie na podporu prezidenta, zhromaždenie v Káhire sa však rozhodla zrušiť, aby „zamedzila stretom“ s jeho odporcami.

Mursí vo štvrtok vydal ústavný dekrét, ktorý mu umožňuje „prijať akékoľvek rozhodnutie alebo opatrenie na ochranu revolúcie“. Zároveň odvolal generálneho prokurátora, ktorého sa už dávnejšie snažil zbaviť funkcie v súvislosti s oslobodením stúpencov predošlého režimu obvinených zo snahy potlačiť minuloročnú revolúciu.

Mursího kancelária na vlnu kritiky reagovala vyhlásením, že dekrét o rozšírení právomocí má iba „dočasnú povahu“. Väčšina egyptských sudcov a prokurátorov medzitým vstúpila do štrajku, hodnoty egyptských akcií dramaticky klesli a v krajine cez víkend protestovali tisíce ľudí, pričom došlo aj k násilnostiam.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muhammad Mursí