Kaddáfího dôstojníci utekajú do susedného Tuniska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Líbya
Líbyjskí utečenci v autobuse, v ktorom sa odrážajú podobizne líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího a tuniského prezidenta Zína al-Ábidína bin Alího. Foto: SITA/AP

RÍM/TUNIS/OTTAWA 15. júna (WEBNOVINY) – Medzi Líbyjčanmi, ktorí v utorok prekročili hranice s Tuniskom, bolo aj 27 vojakov vrátane viacerých dôstojníkov. Informovala v stredu spravodajská agentúra TAP. Podľa jej údajov boli vojaci súčasťou 41-člennej skupiny, ktorá dorazila do tuniského prístavu al-Katíf na hranici s Líbyou. Ako uviedli predstavitelia tuniského ministerstva obrany, zbehnutí vojaci patrili k armáde líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího a do Tuniska prišli hľadať útočisko.

V pondelok previezli do Tuniska na ošetrenie aj okolo 30 Líbyjčanov zranených pri krvavých bojoch medzi povstalcami Kaddáfího armádou. Od pondelka do utorka utieklo pred bojmi do susedného Tuniska celkovo okolo šesťtisíc Líbyjčanov spolu so stovkami ľudí iných národností.

TALIANSKO: Útoky NATO v Líbyi treba zastaviť

Roberto Maroni
Foto: SITA/AP

Útoky pod vedením Severoatlantickej aliancie (NATO) v Líbyi treba zastaviť, pretože sú príčinou zvýšeného prílevu prisťahovalcov z Líbye do Talianska. V stredu to na pôde talianskeho parlamentu vyhlásil minister vnútra Roberto Maroni, popredný člen nacionalistickej a protiimigračnej strany Liga severu. Poslancov minister vyzval, aby prijali uznesenie, ktorým zablokujú financovanie účasti Talianska na útokoch.

„Taliansko a ďalšie európske vlády by mali vkladať peniaze do rozvoja demokracie, nie do bômb,“ tvrdí taliansky minister. Viac ako samotný vojenský útok ho však trápi zvýšený prílev prisťahovalcov zo severnej Afriky. „Kým neprestaneme hádzať bomby, budú prichádzať utečenci a budú žiadať o pomoc,“ povedal Maroni.

Cieľom operácie NATO je zabrániť líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu v útokoch proti vlastnému obyvateľstvu. Podľa Maroniho „tu však niečo nefunguje a my (Taliani) sme tí jediní, ktorí na to doplácajú – z Líbye k nám dorazilo už viac ako 20 000 utečencov“.

Kanada bude útočiť v Líbyi do septembra

Libya
Foto: SITA/AP

Kanadskí poslanci v utorok takmer jednohlasne predĺžili misiu svojej krajiny v Líbyi pod záštitou Severoatlantickej aliancie až do septembra.

S výnimkou šéfky Strany zelených Elizabeth Mayovej súhlasili s týmto krokom všetci zákonodarcovia. Opozičný líder Jack Layton však ešte predtým varoval, že jeho Noví demokrati síce nateraz s operáciou súhlasili, nechcú však, aby sa Kanada nechala vtiahnuť do dlhej a drahej vojny. Kanadský premiér Stephen Harper vyjadril s misiou NATO v Líbyi spokojnosť a podľa neho ide zatiaľ „všetko dobre“.

Kanaďania o predĺžení svojej účasti na bojoch proti jednotkám vodcu Muammara Kaddáfího rozhodli len krátko po tom, ako tamojšia vláda uznala povstalcov za „legitímnych zástupcov líbyjského ľudu„. Doteraz označovala vláda vrcholných orgán rebelov – Dočasnú národnú radu so sídlom v Bengází – len za „právoplatného partnera na rokovania“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muammar KaddáfíRoberto BaggioStephen Harper