Kanaďan obvinený z vraždy vojaka sa priznal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Guantanámo
Foto: SITA/AP

GUANTÁNAMO 25. októbra (WEBNOVINY) – Na americkej základni v kubánskom zálive Guantánamo pokračoval v pondelok proces s Kanaďanom Omarom Khadrom obvineným z vraždy, sprisahania a špionáže. Khadr sa v úvode pojednávania pred tribunálom na zadržiavacom stredisku Guantánamo priznal ku všetkým piatim bodom obžaloby. Dnes dvadsaťštyriročný mladík sa tiež priznal, že spolupracoval s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Kájda. Sudca plánuje vojaka ešte raz vyspovedať, aby sa uistil, či obžalovaný naozaj chápe, že sa priznaním vzdal práva na odvolanie. Súd zatiaľ nezverejnil aký trest mu hrozí.

Vojenský súd proces prerušil v auguste potom, čo jeho obhajca na súde skolaboval. Khadra zadržali v roku 2002 v Afganistane potom, čo údajne hodil ručný granát a zabil seržanta americkej armády. V prípade uznania viny hrozí poslednému väzňovi zo západnej krajiny na Guantáname až doživotné väzenie.

Khadr, syn predstaviteľa al-Kájdy, ktorého zabili v roku 2003, vyrastal v Kanade, Pakistane a Afganistane. Pri útoku amerických síl na skrýšu teroristov v Afganistane bol ťažko zranený a následne zadržaný. Podľa prokurátorov je Khadr „terorista, ktorý chcel zabiť čo najviac Američanov“.

SITA/AFP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia