Klaus je za zotrvanie Česka mimo eurozóny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Václav Klaus
Václav Klaus Foto: SITA/Nina Bednáriková

PRAHA 31. augusta (WEBNOVINY) – Česká republika by si mala natrvalo vyjednať možnosť neprijať spoločnú európsku menu, ale vláda sa obáva to urobiť, vyhlásil český prezident Václav Klaus.

Ak by som mal verejne uviesť niečo nové, tak by to bola možnosť pre Českú republiku neprijímať euro. Ale vláda sa toho obáva,“ konštatoval Klaus. V prejave k veľvyslancom, ktorý zverejnili na prezidentovej internetovej stránke, Klaus ďalej uviedol, že by nebolo tragédiou, ak by nejaká členská krajina eurozóny z menovej únie odišla. „Tvrdenia, že by to spôsobilo paniku, sú nepravdivé. Naopak, ukázalo by to, že EÚ je odhodlaná niečo robiť,“ povedal Klaus v narážke na zadlžené Grécko.

To, že ČR by si mala vyjednať možnosť neprijať spoločnú európsku menu, považuje predseda českej vlády Petr Nečas za náhradný problém a nevidí jediný dôvod, pre ktorý by vláda mala o takejto výnimke vyjednávať. Premiér to povedal po stredajšom zasadnutí vlády. „Považujem to za úplne zástupný politický problém a z toho pohľadu nevidím jediný dôvod, prečo by vláda mala niečo také iniciovať a prečo by plytvala politickou energiou na niečo, čo nemá nijaký veľký zmysel,“ zdôraznil premiér. Podľa Nečasa neexistuje nijaký spôsob, ako donútiť ČR k vstupu do eurozóny.

Vstup alebo nevstup do eurozóny je úplne v našich rukách a naša vláda pod mojím vedením jednoznačne povedala, že žiadny termín stanovovať nebude,“ dodal Nečas. Podľa neho nezáleží na tom, že ČR v roku 2003 v rámci prístupovej zmluvy prijala záväzok vstúpiť do menovej únie. „Tá sa totiž v posledných mesiacoch zmenila na dlhovú a transferovú úniu a to sme v referende neschválili,“ upozornil český premiér.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petr NečasVáclav Klaus