KLAUS: Vláda by mala prepustiť štrajkujúcich

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
štrajk
Foto: Ilustračné SITA/AP

PLZEŇ 13. júna (WEBNOVINY) – Český prezident Václav Klaus odporučil vláde, aby zaujala oveľa tvrdší postoj voči odborárom, ktorí plánujú na štvrtok dopravný štrajk v celej krajine.

Vláda by podľa Klausa mala štrajkujúcich prepustiť zo zamestnania a dopravu zabezpečiť prenajatými súkromnými autobusmi. Český prezident to povedal v pondelok počas diskusie s občanmi počas návštevy Plzenského kraja.

Odporúčam, aby bola vláda oveľa, oveľa rezolútnejšia. Keby som bol ja na miestne vlády alebo pražského primátora, snažil by som sa v celej republike prenajať súkromné autobusy, nahradil tých štrajkujúcich a povedal im dovidenia, ak neprídu,“ vyhlásil Klaus.

Dôvody odborárov na štrajk sú podľa neho čiste politické, keďže sa nedomáhajú vyšších platov, ale ide len o všeobecný protest proti reformám. „Nie je to zamestnanecký štrajk, ale politický, ktorý zneužíva inštitút štrajku k politickému boju,“ zdôraznil Klaus a dodal, že odborári si berú občanov za rukojemníkov.

Štvrtkový štrajk bude podľa odborárov masívnejší a radikálnejší než štrajk, ktorý pôvodne plánovali na pondelok. Potrvá celých 24 hodín a ochromí mestskú dopravu v Prahe, Brne, Olomouci, Opave a v Zlíne. Železničná doprava nebude premávať na celom území Českej republiky. Odborári plánujú aj blokádu viacerých dôležitých cestných uzlov.

Premiér Nečas vyzval odbory na ďalšie rokovanie

Český premiér Petr Nečas v pondelok vyzval odborárov k návratu za rokovací stôl v snahe zabrániť štvrtkovému štrajku, ktorý má ochromiť dopravu v celej republike. Vláda je podľa premiéra ochotná rokovať o podobe reforiem a pristúpiť ku kompromisu, napríklad v otázke veku odchodu do dôchodku. Na úplné stiahnutie reformných návrhov z parlamentu, ako to požadujú odbory, však vláda nepristúpi.

„Nemôžete od nás očakávať, že budeme plniť volebný program ČSSD, KSČM alebo odborov,“ povedal na tlačovej besede Nečas s tým, že odbory sa podľa neho jednoznačne zapájajú do politického boja a vychádzajú v ústrety ľavici.

Dopravní odborári si chcú štrajkom vymôcť zmenu plánovaných reforiem, na základe ktorých sa má predlžovať vek odchodu do dôchodku. Podľa plánovaných reforiem sa má vek odchodu do dôchodku posunúť po roku 2030 na 65 rokov a po roku 2041 až na 67 rokov. Štvrtkový štrajk bude podľa odborárov masovejší a radikálnejší než štrajk, ktorý pôvodne plánovali na pondelok.

Potrvá celých 24 hodín a ochromí mestskú dopravu v Prahe, Brne, Olomouci, Opave a v Zlíne. Železničná doprava nebude premávať na celom území Českej republiky. Odborári plánujú aj blokádu viacerých dôležitých cestných uzlov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petr NečasVáclav Klaus