KĽDR uviedla armádu do pohotovosti a varuje USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tanky severna korea
Tanky severokórejskej armády Foto: SITA/AP

SOUL 8. októbra (WEBNOVINY) – Severná Kórea varovala v utorok Spojené štáty pred „hroznou katastrofou“ v súvislosti s juhokórejským námorným cvičením za účasti armád USA a Japonska.

KĽDR zároveň uviedla svoju armádu do pohotovosti a vyhlásila, že jej jednotky sú plne pripravené kedykoľvek odštartovať operácie.

Trojdňové námorné cvičenie Južnej Kórey, USA a Japonska sa začína v utorok a zúčastní sa na ňom aj americká lietadlová loď s jadrovým pohonom USS George Washington.

Vyhlásenie generálneho štábu severokórejskej armády, ktoré priniesla agentúra KCNA, v tejto súvislosti uvádza, že situácia na Kórejskom polostrove je opäť napätá. „USA budú zodpovedné za katastrofu, ktorá stretne ich imperialistické agresorské jednotky,“ píše sa vo vyhlásení s tým, že armáda KĽDR efektívne zvládne provokácie nepriateľských síl.

KĽDR nahnevane reagovala aj na nedávny podpis strategického paktu medzi Južnou Kóreou a USA, ktorý má poskytnúť prostriedky na odstrašenie Severnej Kórey pred jadrovým útokom. Spoločné vojenské cvičenia v blízkosti jej hraníc vždy vedú k napätiu a vyhrážkam. Nové hrozby prišli v čase, keď sa začalo upokojovať zvýšené napätie na Kórejskom polostrove. Sever totiž v máji po najnovšom sprísnení sankcií zo strany OSN vypovedal dohody o neútočení a pohrozil opätovným vypuknutím Kórejskej vojny, ktorú v roku 1953 ukončilo iba prímerie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia