Koalícia má v Slovinsku problémy, odišla ďalšia strana

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovinsko
Foto: Facebook/Ifeelslovenia

ĽUBĽANA 5. februára (WEBNOVINY) – Slovinská politická kríza sa v utorok ešte viac vyostrila po tom, ako vládnu koalíciu premiéra Janeza Janšu opustila ďalšia strana.

Zadlženej krajine tak reálne hrozí vypísanie predčasných volieb a spomalenie reforiem potrebných na odvrátenie finančnej a dlhovej krízy.

Demokratická strana dôchodcov Slovinska (DESUS) svoj odchod zdôvodnila škandálmi, v ktorých sa Janša momentálne zmieta. Ešte pred ňou tak koncom januára urobilo hnutie Občiansky zoznam. Janšova vládna koalícia tak teraz v 90-člennom parlamente disponuje len 36 kreslami.

Janšu na odstúpenie už dlhší čas vyzývajú všetci traja bývalí i terajší koaliční partneri. Päťdesiatštyriročného premiéra pritom na rezignáciu nepriamo vyzval už aj slovinský prezident Borut Pahor, ktorý je pritom Janšovým predchodcom v kresle premiéra. Z čela vlády odišiel začiatkom minulého roka po tom, ako jeho socialistickej vládnej koalícii poslanci nevyslovili dôveru. Do čela štátu zasadol v decembri 2012.

Janša sa napriek politickej kríze stále pokúša o presadenie ďalších reforiem vo svojej zadlženej krajine. Slovinsko bojuje s obrovským štátnym dlhom, 12-percentnou nezamestnanosťou a vysokým schodkom štátneho rozpočtu. V súčasnosti sa snaží vyhnúť tomu, aby muselo Európsku úniu a Medzinárodný menový fond požiadať o záchrannú pôžičku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Borut Pahor