Kosák a kladivo v Moldavsku skončili, parlament ich zatrhol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kosak a kladivo
Foto: SITA/AP

KIŠIŇOV 13. júla (WEBNOVINY) – Moldavský parlament vo štvrtok prijal zákon, ktorý zakazuje propagáciu symbolu kosáka a kladiva.

Legislatívu niektorí politológovia vnímajú ako útok na hlavnú opozičnú komunistickú stranu, ktorá teraz pravdepodobne bude musieť zmeniť svoje logo.

To zhodou okolností pozostáva výlučne z oboch symbolov zobrazených v červenej farbe na bielom podklade. Zákon okrem toho formálne odsúdil aj všetky historické zločiny komunizmu.

Legislatívu vehementne podporoval prezident Mihai Ghimpu, podľa ktorého je povinnosťou Moldavska odsúdiť všetky zločiny v histórii tejto krajiny.

Komunistická strana bola strojcom násilných kolektivizácií v poľnohospodárstve, masových deportácií a organizovaného hladomoru,“ vyhlásil. Líder komunistov ale varoval, že podobná legislatíva rozdeľuje spoločnosť, keďže množstvo Moldavcov spomína na obdobie komunizmu s nostalgiou.

Moldavsko je dnes podľa viacerých ukazovateľov najchudobnejšou krajinou Európy, súčasná vláda sa ho ale v snahe zlepšiť hospodársku situáciu usiluje priblížiť k členstvu v Európskej únii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať