Kosovo a Srbsko zasadli prvýkrát za rokovací stôl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kosovo
Foto: SITA/AP

BRUSEL 8. marca (WEBNOVINY) – Srbsko a Kosovo začali v utorok v Bruseli prvé priame rokovania od vyhlásenia nezávislosti Kosova, bývalej srbskej provincie. Keďže Srbsko naďalej trvá na tom, že Kosovo je jeho súčasťou a odmieta o tejto otázke rokovať, rozhovory sa budú koncentrovať skôr na technické otázky vzájomného spolužitia týchto dvoch celkov. „Prichádzame pozitívne naladení a s konštruktívnym prístupom,“ vyhlásila tesne pred rokovaním pred novinármi šéfka kosovskej delegácie, podpredsedníčka kosovskej vlády Edita Tahiriová. „Samozrejme,“ reagoval šéf srbskej delegácie, diplomat Borko Štefanovič, na novinársku otázku, či si s členmi kosovskej delegácie potrasie rukami.

Dvojdňové srbsko-kosovské rozhovory pod patronátom Európskej únie budú zamerané na riešenie praktických otázok ako napríklad hraničné kontroly, voľný pohyb osôb, mobilné siete, občianske preukazy či regionálna spolupráca vo viacerých oblastiach. Obe strany sa zhodli, že nebudú hovoriť o háklivých politických otázkach. Priština a Belehrad súhlasili s rokovaniami pod nátlakom EÚ, do ktorej chcú obe krajiny vstúpiť.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska vo februári 2008. Samostatnosť tejto bývalej srbskej provincie odvtedy uznalo 75 krajín sveta vrátane Spojených štátov a veľkej väčšiny členských krajín EÚ. Spomedzi členov EÚ Kosovo zatiaľ neuznali len Slovensko, Španielsko, Rumunsko, Grécko a Cyprus. Srbskú pozíciu, že Kosovo je stále jeho súčasťou, na medzinárodnej scéne obhajuje najmä Rusko, rezervovaný postoj ku Kosovu má naďalej aj Čína.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať