Kosovo si vybojovalo nezávislosť, uznali ho plnoprávnym

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kosovo
Zástava Kosova Foto: wallpaperstock.net

PRIŠTINA 10. septembra (WEBNOVINY) – Západné krajiny združené v Medzinárodnej riadiacej skupine pre Kosovo (ISG) v pondelok udelili Kosovu štatút plnoprávnej nezávislej krajiny. Organizácia, ktorá združuje 23 členských štátov Európskej únie, Spojené štáty a Turecko, sa na tom dohodla na svojom dlho očakávanom pondelkovom rokovaní.

Medzinárodný „dohľad“ nad Kosovom sa podľa ISG teraz definitívne končí, informoval reportérov v Prištine holandský diplomat Pieter Feith. ISG dohliadala na transformáciu bývalej juhosrbskej provincie už od roku 2008, keď Priština jednostranne vyhlásila nezávislosť od Belehradu.

Ako jeden z prvých na rozhodnutie reagoval americký prezident Barack Obama, ktorý to označil za „historický míľnik“. Podľa neho o dôkaz „optimizmu, energickosti a odhodlania kosovské ľudu“.

„Kosovo uskutočnilo značný pokrok v upevňovaní získanej nezávislosti a v budovaní inštitúcií moderného, multietnického, inkluzívneho a demokratického štátu,“ uvádza sa v Obamovom oficiálnom stanovisku.

O tom, že Kosovo je dnes plnoprávnym štátom, je presvedčená aj jeho prezidentka Atifete Jahjagová.

Kosovo je dnes krajinou, ktoré dodržuje všetky podmienky na to, aby sa stalo štátom s jasnou euroatlantickou integračnou perspektívou,“ povedala v pondelok ešte pred začiatkom schôdzky ISG.

Skupina ešte v januári oznámila, že Kosovo dosiahlo taký pokrok, že „nezávislosť pod dohľadom“ sa môže koncom roka skončiť. To by zahŕňalo zatvorenie Medzinárodného civilného úradu (ICO) vedeného holandským diplomatom Pieterom Feithom, mierová misia KFOR a EULEX však v Kosove ešte pravdepodobne ostanú.

Kosovo bolo pod medzinárodnou správou, odkedy z neho bombardovanie NATO v roku 1999 vyhnalo sily slúžiace srbskému lídrovi Slobodanovi Miloševičovi. Vo februári 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Tento krok uznalo 86 krajín vrátane väčšiny štátov EÚ, Srbsko však Kosovo naďalej považuje za svoju provinciu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama