Kosovo nedostalo pozvánku na regionálny summit

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kosovo
Zástava Kosova Foto: wallpaperstock.net

PRIŠTINA 29. mája (WEBNOVINY) – Kosovo vyjadrilo v utorok sklamanie nad tým, že nedostalo pozvánku na nadchádzajúci regionálny summit, ktorý sa tento týždeň uskutoční v susednom Macedónsku.

Každoročné podujatie organizujú štáty združené v organizácii Proces juhovýchodnej európskej spolupráce (SEECP) a Priština sa na ňom doposiaľ nikdy nezúčastnila.

Bývalá juhosrbská provincia však tentoraz dúfala, že vzhľadom na nedávno prijatú kľúčovú dohodu s Belehradom sa to zmení. Sklamalo to aj kosovskú prezidentku Atifete Jahjagovú. „Účasť Kosovskej republiky na tomto summite nebola možná pre námietky zo strany Srbska a Bosny, čo je v rozpore s princípom budovania dobrých susedských vzťahov,“ vyhlásil v utorok Jahjagovej hovorca Arber Vlaahiu.

Summit SEECP je naplánovaný na 1. a 2. júna v macedónskom Ochride. Zúčastnia sa na ňom najvyšší zástupcovia všetkých 12 členských krajín: Albánska, Bulharska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Grécka, Chorvátska, Macedónska, Moldavska, Rumunska, Slovinska, Srbska a Turecka. Kosovo členom organizácie nie je, keďže jeho jednostranne vyhlásenú nezávislosť okrem Srbska neuznávajú ani Bosniaci, Gréci, Rumuni a Moldavci.

Priština a Belehrad prijali kľúčovú dohodu sprostredkovanú Európskou úniou 19. apríla na rokovaniach v Bruseli. Dokument poskytuje určitú mieru autonómie srbským komunitám na severe Kosova, ktoré podobne ako Belehrad neuznávajú nezávislosť územia vyhlásenú v roku 2008. Formálna normalizácia vzťahov bola hlavnou podmienkou EÚ pre stanovenie termínu začiatku prístupových rokovaní o vstupe Srbov do európskeho bloku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať