Kosovo nevpustilo srbského prezidenta do krajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kosovo
Napäté vzťahy medzi Kosovom a Srbskom narušil minulú sobotu aj incident s pomaľovaným vlakom, ktorý kosovská polícia nepustila cez hranice. Foto: archívne, SITA/AP

PRIŠTINA 6. januára (WEBNOVINY) – Kosovo v sobotu zabránilo srbskému prezidentovi Tomislavovi Nikoličovi v návšteve tamojšieho srbského pravoslávneho kostola.

Nikolič tam chcel so svojimi krajanmi osláviť príchod Vianoc, ktoré sa pre veriacich hlásiacich sa k východným kresťanským cirkvám začínajú práve v týchto dňoch.

Nikolič bude môcť navštíviť Kosovo, iba ak povolí recipročné návštevy našich lídrov,“ uviedol zástupca kosovského premiéra Hajredin Kuci. Ako dodal, Priština toto rozhodnutie prijala „po konzultáciách s medzinárodnými partnermi„.

Nikolič ešte tento týždeň požiadal misiu Európskej únie v Kosove (EULEX), aby mu zabezpečila možnosť navštíviť chrám v Gračanici. Išlo by o prvú Nikoličovu návštevu Kosova odkedy ho v máji uplynulého roka zvolili za prezidenta. Predstavitelia EÚ žiadosť posunuli kosovskej vláde, tá ju však zamietla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tomislav Nikolič