Kto prinúti ženu nosiť burku, pôjde do väzenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Arabské ženy

PARÍŽ 30. apríla (WEBNOVINY) – Francúzsko pošle do väzenia a prinúti zaplatiť vysokú pokutu každému, kto bude nútiť ženu nosiť moslimskú šatku zahaľujúci celú tvár (burku) alebo šatku odhaľujúcu len oči (nikáb), uvádza verzia pripravovaného zákona, ktorá unikla na verejnosť v piatok. Zatiaľ čo zahalená žena má podľa návrhu dostať pokutu vo výške 150 eur, tí, čo ju nútia sa zahaliť, pôjdu na rok do väzenia a budú musieť zaplatiť 15 000 eur.

„Nik nesmie nosiť na verejných miestach odev zahaľujúci tvár,“ hovorí text návrhu zákona, ktorý majú poslanci prerokovať v júli. Uviedol to provládny denník Le Figaro, ktorý získal kópiu navrhovaného zákona. Zákonodarcovia sa rozhodli pokutoval ženy nižšou sumou, pretože „často sú tieto ženy len obeťami,“ povedal jeden z navrhovateľov zákona pre denník pod podmienkou anonymity.

V marci Štátna rada (najvyšší súd) varovala Sarkozyho pred zákazom nosenia islamskej šatky a navrhovala namiesto toho nariadenie, ktoré by vyžadovalo, aby ženy museli odhaliť tváre na kontrolu identity alebo v štátnej službe. Návrh zákona má však v parlamente podporu a vláda je rozhodnutá presadiť jeho schválenie. Týkať sa bude približne 2000 francúzskych moslimských žien, ktoré si zahaľujú celú tvár. V roku 2004 už Francúzsko zakázalo nosenie buriek na štátnych školách.

Dolná komora belgického parlamentu vo štvrtok schválila kontroverzný zákon, ktorý ženám v krajine zakazuje verejne nosiť tradičné islamské oblečenie na zahalenie tváre burku. Normu však ešte musí schváliť horná komora – Senát. Ak norma vstúpi do platnosti, výnimky by mali platiť len pre ženy, ktoré si na nosenie burky vybavia policajné povolenie. Za porušenie zákona by mala žena zaplatiť pokutu v rozmedzí 15 až 25 eur alebo putovať do väzenia na sedem dní.

SITA/AFP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať