Kurdi chcú prímerie, prestali posielať bojovníkov do Iraku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turecko, Kurdi
Foto: SITA/AP

ANKARA 9. septembra (WEBNOVINY) – Tureckí Kurdi zastavili sťahovanie svojich bojovníkov z Turecka do Iraku, čo bolo hlavnou súčasťou mierového plánu na zastavenie desaťročí trvajúce násilia.

Ako v pondelok informovala agentúra Firat, Strana kurdských pracujúcich (PKK) tvrdí, že turecká vláda neplní svoju časť dohody a nekoná v prospech kurdskej menšiny.

PKK však zároveň potvrdila, že dohodnuté prímerie bude naďalej dodržiavať. „Za touto situáciou je postoj tureckej vlády ku kurdskej otázke,“ uviedla podľa agentúry PKK.

Stiahnutie asi 2 000 bojovníkov PKK do základní v Iraku sa považuje za kľúčový krok smerom k ukončeniu dlhoročného konfliktu. Mierový proces sa začal 21. marca, keď Öcalan vyhlásil historické prímerie. Kurdi výmenou požadujú prijatie zákonov v prospech kurdskej menšiny a zlepšenie jej práv.

Ankara má spomínanú „demokratizačnú legislatívu“ prijať do septembra, pričom PKK už varovala, že nedodržanie tohto termínu by mohlo viesť k novým bojom. Ide najmä o zákony týkajúce sa vzdelávania kurdskej menšiny vo svojom jazyku. Konflikt za nezávislosť Kurdov si od roku 1984 vyžiadal vyše 45 000 obetí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať