Lekára, ktorý prezradil bin Ládina, obviňujú z vlastizrady

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin Foto: SITA/AP
ISLAMABAD 6. októbra (WEBNOVINY) – Pakistanského lekára, ktorý pomohol americkej spravodajskej službe vypátrať miesto pobytu Usámu bin Ládina, chcú súdiť za vlastizradu.

Odporúča to komisia, ktorú vláda v Islamabade zriadila na vyšetrenie operácie, počas ktorej Američania zabili šéfa teroristickej siete al-Kájda.

Členovia špeciálneho orgánu sa zaoberajú aj tým, ako mohol bin Ládin toľké roky žiť v Pakistane bez toho, aby o tom vláda nevedela.

Obvinenia sa majú týkať Šakíla Afridího, vládneho lekára, ktorý mal o pobyte najhľadanejšieho teroristu informovať agentov amerických tajných služieb.

Komisia vypočúvala aj vdovy po bin Ládinovi – z nich dve pochádzajú zo Saudskej Arábie a jedna z Jemenu. V stredu si vyšetrovatelia predvolali aj šéfa pakistanskej tajnej služby Ahmada Šadžu Pašu. Komisiu vláda zriadila po kritike, podľa ktorej kabinet nie je schopný objektívne odpovedať najmä na otázku, do akej miery bin Ládina kryli úrady v samotnom Pakistane.

Najhľadanejšieho teroristu planéty zabilo americké elitné komando počas útoku v Abbottabáde, meste vzdialenom asi 60 kilometrov na sever od pakistanskej metropoly Islamabad. Američania však odmietli zverejniť zábery jeho mŕtveho tela z obáv, že by to vyvolalo zbytočné vášne. Bin Ládinovi odobrali vzorky DNA a z lietadlovej lode ho vhodili do mora.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bin LádinUsáma bin Ládin