Vojna v Líbyi sa dostáva do rozhodujúcej fázy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Libya
Foto: SITA/AP

PARÍŽ/BENGÁZÍ 16. augusta (WEBNOVINY) – Občianska vojna v Líbyi sa dostáva do „rozhodujúcej fázy“ a povstalci bojujúci proti režimu Muammara Kaddáfího sú presvedčení o tom, že konečné víťazstvo budú môcť vyhlásiť za menej než tri týždne.

V utorňajšom rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu RFI to uviedol vyslanec povstaleckej Dočasnej národnej rady v Paríži Mansúr Sajf an-Nasr, podľa ktorého sa Kaddáfího protivníkom po niekoľkých dňoch podarilo dobyť strategický prístav Závija považovaný za poslednú väčšiu prekážku pred útokom na samotný Tripolis.

Podľa jedného z veliteľov mali povstalecké sily už v pondelok pod kontrolou „v podstate väčšinu“ častí Závije ležiacej približne 40 kilometrov západne od Tripolisu, zatiaľ čo Kaddáfího sily ostreľovali mesto raketami typu Grad.

Balistickou strelou na povstalcov

Vojenské sily lojálne líbyjskému lídrovi Muammarovi Kaddáfímu vystrelili na povstalcov po prvýkrát počas 6-mesačného konfliktu balistickú raketu typu Scud. Informovali o tom predstavitelia amerického ministerstva obrany.

Podľa ich údajov ju odpálili v blízkosti pobrežného mesta Syrta a smerovala na Bregu, ktorá je momentálne v rukách povstalcov. Dopadla však do púšte a nikoho nezranila. Predpokladá sa, že Kaddáfího sily disponujú viac než 200 raketami Scud. Informácie priniesla britská stanica BBC.

„Naše sily úplne ovládli Záviju, čo im otvára cestu do Tripolisu. Tamojšiemu obyvateľstvu to umožní vzoprieť sa,“ povedal an-Nasr zastupujúci povstalecké vedenie so sídlom v Bengází.

„Vstupujeme do rozhodujúcej fázy a čoskoro oslobodíme celú južnú Líbyu. Dúfame, že konečné víťazstvo oslávime súčasne s koncom ramadánu,“ dodal vyslanec. Záver moslimského pôstneho mesiaca podľa gregoriánskeho kalendára tento rok pripadá na 29. augusta.

Povstalecký hovorca Abd-as-Salám Usmán v pondelok oznámil, že opozičné sily získali pod kontrolu mestá Surmán a Garján ležiace na hlavných cestách vedúcich do Tripolisu. Líbyjská metropola tak podľa neho stratila možnosť zásobovania zo susedného Tuniska. Postup Kaddáfího protivníkov je v príkrom protiklade s jeho najnovším príhovorom odvysielaným štátnymi médiami, v ktorom predpovedá skorý koniec „potkanom a kolonizátorom“, teda povstalcom a ich zahraničným podporovateľom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muammar Kaddáfí