Líbyjských povstalcov uznali po SAE aj Nemci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Libya
Foto: SITA/AP

ABÚ ZABÍ 13. júna (WEBNOVINY) – Spojené arabské emiráty v nedeľu uznali legitimitu líbyjskej Národnej prechodnej rady, ktorú vytvorili odporcovia režimu Muammara Kaddáfího.

Ako informovala oficiálna tlačová agentúra WAM, rozhodnutie uznať radu so sídlom v Bengází za „jediného legitímneho zástupcu líbyjského ľudu“ oznámil minister zahraničných vecí Abdalláh bin Zájid an-Nahján, podľa ktorého Abú Zabí v centre líbyjského povstania čoskoro otvorí svoje dočasné zastúpenie.

Krajina zároveň nadviaže s povstalcami „vzťahy na vládnej úrovni vo všetkých otázkach týkajúcich sa Líbye„, dodal. Spojené arabské emiráty pristúpili k formálnemu uznaniu Národnej prechodnej rady po stretnutí predstaviteľov krajín tvoriacich takzvanú kontaktnú skupinu pre Líbyu, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok v Abú Zabí. Stali sa tak už 12. štátom sveta, ktorý sa odhodlal na takýto krok.

Veľvyslanec Tripolisu musí odísť do 72 hodín

Líbyjský veľvyslanec v Spojených arabských emirátoch (SAE), ktorý zastupuje režim Muammara Kaddáfího, dostal príkaz opustiť krajinu v priebehu 72 hodín po tom, ako tamojšia vláda uznala legitimitu líbyjského povstaleckého vedenia. Tlačovú agentúru AFP o tom v pondelok informoval nemenovaný diplomat, podľa ktorého ministerstvo zahraničných vecí veľvyslanca informovalo o rozhodnutí uznať Dočasnú národnú radu v Bengází a oznámilo mu, že jeho diplomatická misa sa končí. Veľvyslanectvo by mali po jeho odchode odovzdať zástupcom povstaleckej rady považovanej emirátmi za legitímnu vládu Líbye.

Tlačová agentúra WAM v nedeľu informovala, že minister zahraničných vecí SAE Abdalláh bin Zájid an-Nahján oznámil rozhodnutie uznať radu so sídlom v Bengází za „jediného legitímneho zástupcu líbyjského ľudu“. Krajina podľa neho v Bengází čoskoro otvorí svoje dočasné zastúpenie a nadviaže s povstalcami „vzťahy na vládnej úrovni vo všetkých otázkach týkajúcich sa Líbye“.

Spojené arabské emiráty pristúpili k formálnemu uznaniu Národnej prechodnej rady po stretnutí predstaviteľov krajín tvoriacich takzvanú kontaktnú skupinu pre Líbyu, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok v Abú Zabí. Stali sa tak už 12. štátom sveta, ktorý sa odhodlal na takýto krok.

Libya
Foto: SITA/AP

Pridali sa aj Nemci

Nemecko uznalo líbyjskú Dočasnú národnú radu za „jediného legitímneho reprezentanta“ líbyjského ľudu. Informoval o tom v pondelok nemecký minister zahraničia Guido Westerwelle. Vyjadril sa tak po stretnutí s predstaviteľmi povstaleckej vlády vrátane „ministra zahraničia“ Alího al-Ajsávího. „Chceme slobodnú Líbyu, v mieri a demokracii bez (Muammara) Kaddáfího,“ uviedol Westerwelle v Bengází, druhom najväčšom meste Líbye.

Nemecko sa stalo v poradí už 13. krajinou, ktorá uznala radu za legitímneho predstaviteľa Líbye. Pred ním tak spravila Austrália, Británia, Francúzsko, Gambia, Taliansko, Jordánsko, Malta, Katar, Senegal, Španielsko, Spojené arabské emiráty a Spojené štáty. Nemecko sa na intervencii proti Kaddáfímu pod velením Severoatlantickej aliancie nezúčastňuje, podobne ako iné krajiny však vyzýva na zmenu režimu v krajine.

Povstalcov v Bengází navštívili nemeckí ministri

Líbyjské mesto Bengází, kde má svoje sídlo vedenie povstalcov bojujúcich proti režimu Muammara Kaddáfího, v pondelok neočakávane navštívili nemeckí ministri zahraničných vecí a hospodárskej spolupráce. Ako informovalo ministerstvo zahraničia v Berlíne, Guido Westerwelle a Dirk Niebel sa zastavili v Líbyi na ceste do Izraela a na palestínske územia.

V Bengází sa mali podľa neho stretnúť s predstaviteľmi povstaleckej Dočasnej národnej rady, aby prehĺbili vzájomné vzťahy a potvrdili podporu Berlína pri budovaní nových štátnych štruktúr. Westerwelle taktiež plánoval otvoriť novú kanceláriu nemeckého zastúpenia a odovzdať zdravotnícky materiál pre miestne nemocnice.

Nemecko sa na intervencii proti Kaddáfímu pod velením Severoatlantickej aliancie nezúčastňuje, podobne ako iné krajiny však vyzýva na zmenu režimu v krajine. Pondelňajšia návšteva taktiež znamená, že Berlín uznáva legitimitu Dočasnej národnej rady ako zástupkyne líbyjského ľudu.

Kaddáfího sily zabili na východe krajiny 21 povstalcov

Sily lojálne líbyjskému lídrovi Muammarovi Kaddáfímu zabili v pondelok na frontovej línii medzi Adždábijou a Bregou na východe krajiny 21 povstalcov. Informoval o tom povstalecký veliteľ Mússa al-Mugrabí. „Našich mužov nachytali. Kaddáfího vojaci sa tvárili, že sa vzdávajú, blížili sa s bielou zástavou a potom na nás spustili paľbu,“ opísal situáciu pre agentúru AFP prostredníctvom telefonátu.

Ako dodal, zranenia utrpelo aj ďalších 20 mužov, ktorých prepravili do nemocnice v Adždábiji, 160 kilometrov južne od Bengází. To je centrom odboja proti Kaddáfího režimu trvajúceho od polovice februára.

Povstalci sa už celé mesiace snažia získať kontrolu nad strategickým mestom Brega, ktoré by im otvorilo cestu do Kaddáfího rodiska Syrta a odtiaľ do Tripolisu. V Brege sa taktiež nachádza dôležitá ropná rafinéria, ktorá by umožnila zásobovať povstalecký východ nevyhnutným palivom. Od 3. júna povstalcov v okolí Bregy podporujú útokmi na Kaddáfího sily francúzske a britské bojové vrtuľníky. Povstalci odhadujú, že Bregu chráni okolo päťtisíc provládnych vojakov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Guido Westerwelle