Líder Hamásu sa zriekol svojho syna lebo donášal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hamás
Foto: SITA/AP

GAZA 1. marca (WEBNOVINY) – Vysoký predstaviteľ a jeden zo zakladateľov palestínskeho militantného hnutia Hamás sa v pondelok „zriekol“ svojho syna, ktorý sa pred časom priznal k spolupráci s izraelskými tajnými službami. Ešte nedávno pritom z hnutia prichádzali informácie, podľa ktorých je kauza okolo spolupráce Musába Jusífa len konštruktom izraelskej propagandy.

„Ja, šejk Hassan Jusíf… spoločne so svojou ženou, synmi a dcérami vyhlasujem, že sa absolútne zriekam muža, ktorý bol naším najstarším synom a volal sa Musáb,“ uviedol člen Hamásu, ktorý sa v súčasnosti nachádza vo väzení. Podľa vlastných slov k tomuto rozhodnutiu dospel po synovom „odpadlíctve od boha… zrade moslimov, jeho spolupráci s nepriateľmi boha a ujme, ktorú spôsobil nášmu ľudu“.

O kauze, keď syn jedného zakladateľov Hamásu donášal informácie z vnútra hnutia príslušníkom tajnej služby Šin Bet, informoval ešte v stredu izraelský denník Haarec. V správe denníka sa hovorí, že izraelskí agenti mohli zabrániť desiatkam útokov vďaka informáciám 32-ročného Musába Hassana Jusífa, syna šejka Hassana Jusífa. Vďaka jeho informáciám Izrael zatkol Ibrahima Hámida, bývalého vojenského veliteľa Hamásu na Západnom brehu, a Abdulláha Barghútího, ktorý stál za samovražedným útokom na reštauráciu Sbarro v Jeruzaleme v roku 2001. Hral tiež dôležitú úlohu pri zatknutí Marwána Barghútího, vrchného lídra Fatahu považovaného za autora intifády v roku 2000.

SITA/AFP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Hamás