Líder povstalcov sľubuje Kaddáfímu férový súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Libya
Foto: SITA/AP

BENGÁZÍ 28. augusta (WEBNOVINY) – Vodca líbyjských povstalcov Mustafá Abd al-Džalíl prisľúbil v sobotu Muammarovi Kaddáfímu a predstaviteľom jeho režimu spravodlivý súd. „Vyzývame Muammara Kaddáfího a jeho spolupracovníkov, aby sa vzdali, aby sme ich tak mohli chrániť a ušetriť ich ilegálnych popráv,“ povedal šéf Dočasnej národnej rady na tlačovej konferencii v Bengází. „Garantujeme im férový súd,“ vyhlásil a dodal, že tí, čo sa im nevydajú, budú sami zodpovední za svoju bezpečnosť.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v piatok varoval povstaleckú vládu v Líbyi pred zabitím Kaddáfího, keďže “popravy bez súdu sú proti princípom právneho štátu”. Reagoval tak na vypísanie odmeny na Kaddáfího hlavu vo výške 1,2 milióna eur za líbyjského vodcu „živého alebo mŕtveho“.

Povstalci už skôr uviedli, že s Medzinárodným trestným súdom (ICC) budú spolupracovať, členov Kaddáfího režimu by však chceli súdiť sami. ICC vydal zatykač na 69-ročného Kaddáfího, na jeho 39-ročného syna Sajfa al-Isláma a 62-ročného šéfa spravodajskej služby Abdalláha as-Sanúsího, ktorí sú podľa súdu spolupáchateľmi útokov proti líbyjským civilistom a ktorým vyšetrovatelia pripisujú zločiny proti ľudskosti.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Muammar KaddáfíMustafá Abd al-Džalíl