Londýn varuje Líbyu pred oslavami al-Migrahího

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Atentátnik dráždi pozostalých, lebo žije
Keď škótska vláda prepúšťala Abdela Baseta Megrahiho, atentátnika z Lockerbie, do Líbye, odôvodňovala svoje rozhodnutie jeho zdravotným stavom. Podľa práv lekárov mu nemali ostávať viac ako tri mesiace života. Dnes uplynul rok od jeho príletu do Líbye (na zábere), podľa zdrojov pacientovho okolia sa Megrahiho zdravotný stav stabilizoval a atentátnik žije v kruhu svojich príbuzných. Tieto informácie však poburujú škótsku verejnosť, a najmä príbuzných obetí útoku. Foto: AP Photo/Amr Nabil

LONDÝN 20. augusta (WEBNOVINY) – Veľká Británia v predvečer prvého výročia prepustenia Abdala Básita Alího al-Migrahího varovala Tripolis pred akýmikoľvek oslavami jeho návratu. Tie by totiž podľa Londýna boli „nechutné, urážlivé a vysoko bezcitné“ voči rodinám obetí, ktorých Líbyjčan pred 22 rokmi usmrtil . Británia sa pre varovanie rozhodla pre reálne obavy zo zopakovania jeho minuloročného euforického privítania. Africkú krajinu preto dôrazne upozornila, že al-Migrahí bol odsúdený za najhorší akt terorizmu v britskej histórii. Vláda v Londýne zároveň opätovne potvrdila svoj nesúhlas s minuloročným rozhodnutím škótskej vlády, ktorá útočníka oslobodila po odpykaní si iba ôsmich rokov z doživotného trestu. Dôvodom bola jeho rakovina prostaty, no Líbyjčan aj napriek pôvodným zlým prognózam stále žije, čo u Britov a Američanov vyvoláva ešte väčšie pobúrenie.

Dvadsiateho augusta 2009 Edinburgh prepustil Al-Mighrahího, ktorý si v škótskom väzení odpykával doživotný trest za umiestnenie bomby na palube lietadla americkej spoločnosti PanAm. To sa zrútilo pri mestečku Lockerbie a o život prišlo 270 ľudí, väčšinou Američanov. Usvedčený terorista v čase incidentu pracoval ako šéf bezpečnostných služieb líbyjských aerolínií na Malte, čo podľa amerických vyšetrovateľov bolo iba maskovacím manévrom. Kľúčovým dôkazom o jeho vine bolo svedectvo maltského obchodníka. Ten potvrdil, že Líbyjčan si od neho kúpil oblečenie nájdené v kufri, v ktorom sa mala nachádzať výbušnina.

Podľa britských médií existuje reálne podozrenie, že prepustenie teroristu bolo súčasťou dohody so spoločnosťou BP, keďže údajne Líbya varovala, že ak al-Mighrahí zomrie vo väzení, lukratívne dohody s BP nebudú platiť. BP priznáva, že naliehala na britskú vládu, aby zmluvu o odovzdaní teroristu Líbyjčanom podpísala. Aj týmito podozreniami sa plánuje vážne zaoberať Senát amerického Kongresu.

SITA/AFP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať