Londýn vyvážal do kolónií deti slobodných matiek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Plač

CANBERRA 16. novembra (WEBNOVINY) – Británia sa snaží vyrovnať s históriou, ktorú celé roky zanedbávala. Od roku 1930 do roku 1970 vyviezli úrady z krajiny 150 000 britských detí vo veku od 3 do 14 rokov do kolónií Spojeného kráľovstva do „sociálnej opatery“. Deti tam boli často vystavené ťažkej práci, násiliu a sexuálnemu zneužívaniu. Premiér Gordon Brown teraz pripravuje oficiálne ospravedlnenie, do ktorého ho tlačí austrálsky premiér Kevin Rudd. Ten už v noci z nedele na pondelok prosil postihnuté obete o odpustenie. Deti, z ktorých mnohé boli siroty, vyvážali do Austrálie, Kanady, Južnej Afriky, Zimbabwe a na Nový Zéland.

Podľa hovorcu britskej vlády pred oficiálnym ospravedlnením Británie plánovanej na rok 2010 sa má Gordon Brown stretnúť s postihnutými osobami.

Austrálsky premiér Rudd sa v pohnutej reči ospravedlnil deťom v sirotincoch a detských domovoch za zlé zaobchádzanie. V Austrálii žije 7000 osôb z niekdajších 150 000 detí, ktoré Británia vyviezla do svojich kolónií. „Austrália ľutuje „absolútnu tragédiu strateného detstva,“ povedal Rudd približne tisíc obetiam v austrálskom parlamente v Canberre. „Je to ohavná história. Pravda je, že bol spáchaný veľký hriech,“ povedal austrálsky premiér. „Zišli sme sa tu dnes, aby sme vám ponúkli naše ospravedlnenie, vám ´zabudnutým Austrálčanom´, tým, ktorých bez súhlasu poslali k našim brehom.“

Rudd síce obete násilného vyvezenia odprosil, no kategoricky odmietol poskytnúť im akékoľvek finančné odškodné. Britská vláda sa k tejto veci ešte nevyjadrila.

Británia vyvážala deti s odôvodnením, že siroty a deti vyžadujúce sociálnu starostlivosť budú mať v kolóniách lepší život. Motívom britskej vlády však bolo všetko iné len nie starosť o deti. Vláda tým chcela uľahčiť svoj sociálny rozpočet a okrem toho posilňovala bielu populáciu v kolóniách.

Z Británie vyvážali nielen siroty a deti slobodných matiek, ale často aj deti zo sociálne slabých rodín, a to aj proti vôli ich rodičov, ktorým neskôr tvrdili, že deti zomreli. Súrodencov vždy zámerne rozdelili a britskej verejnosti vždy predkladali fotografie smejúcich sa šťastných detí, ktoré našli v kolóniách nové domovy.

AFP/SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gordon BrownKevin Rudd