Maďarská rodina dostane za priemyselnú haváriu tisícky eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maďarsko si pripomína červené cunami
Maďarsko si pripomína smutné výročie od apokalyptickej priemyselnej havárie. Jedovatý kal z hlinikárne v západomaďarskom meste Ajka 4. októbra zaplavil sedem obcí a zamoril 40 štvorcových kilometrov pôdy, ako aj vodné toky vlievajúce sa do Dunaja. Únik sa tak stal najhoršou ekologickou katastrofou v maďarskej histórii. Havária si vyžiadala 10 mŕtvych a okolo 150 zranených. Škody dosiahli vyše 200 miliónov eur. Foto: SITA/AP Photo/MTI, Gyoergy Varga

BUDAPEŠŤ 5. novembra (SITA/AFP) – Budapeštiansky súd v utorok nariadil hlinikárni v maďarskom meste Ajka, ktorá nesie zodpovednosť za rozsiahly únik jedovatého kalu spred troch rokov, odškodniť jednu z rodín sumou 32 miliónov forintov, v prepočte viac ako 100-tisíc eur.

Ide o prvý podobný verdikt v prípade viac ako 20 žalôb podaných na spoločnosť MAL prevádzkujúcu hlinikáreň. Rodina v dôsledku najhoršej environmentálnej katastrofy v maďarských dejinách prišla o dcéru a jej ďalšie dve deti utrpeli vážne popáleniny.

Jedovatý obsah odkaliska po pretrhnutí hrádze zaplavil viacero obcí a zamoril vodné toky ako aj niekoľko desiatok štvorcových kilometrov pôdy. V dôsledku havárie z októbra 2010 zahynulo desať ľudí a desiatky utrpeli ujmu na zdraví.

Spoločnosť MAL v septembri 2011 uznal súd vinnou a nariadil jej vyplatiť odškodné vo výške 135 miliárd forintov, v prepočte viac ako 450 miliónov eur. Členovia vedenia spoločnosti sú obžalovaní z usmrtenia z nedbanlivosti, spôsobenia materiálnych a finančných škôd veľkého rozsahu, zlého nakladania s odpadom a ohrozenia verejnosti ako aj poškodenia životného prostredia. Prokuratúra žiada pre všetkých nepodmienečný trest odňatia slobody.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia