MAĎARSKO: Parlament prijal kontroverzný mediálny zákon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maďarský parlament
Maďarský parlament Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 21. decembra (WEBNOVINY) – Maďarský parlament schválil v noci na utorok kontroverzný mediálny zákon z dielne vládnej strany Fidesz. Zákon, ktorý sa stretol s odporom opozície ako aj verejnosti, zriaďuje nový kontrolný úrad NMHH, ktorý bude dohliadať na tlačové, elektronické a internetové médiá. Maďarské opozičné strany považujú zákon o médiách za nedemokratický, pretože podľa nich zvyšuje vplyv vlády na verejnoprávne médiá a ohrozuje slobodu slova a tlače. Proti legislatíve demonštrovalo v pondelok večer v Budapešti asi 1500 ľudí. Niektoré médiá už oznámili, že sa obrátia na ústavný súd, keďže zákon považujú za protiústavný.

Nový mediálny zákon bude trestať jeho porušovateľov pokutou až do výšky 200 miliónov forintov (727 000 eur), čo môže byť pre niektoré médiá likvidačné. Poslanci odmietli návrh o odklade pokuty v prípade súdneho sporu a rozhodli, že pokuta musí byť vyplatená okamžite, aj keď sa dotknuté médiá obrátia na súd. Pokutou sa bude trestať „nevyvážené spravodajstvo“, čo však nie je v zákone presne stanovené.

Verejnoprávne médiá budú musieť dbať na „rozvíjanie národnej identity“ a „posilňovať národnú súdržnosť“. Všetky médiá vrátane internetových budú povinné „informovať o miestnych, celoštátnych a európskych záležitostiach a záležitostiach dôležitých pre občanov Maďarska“.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia