Maďarsko po kritike konečne prisľúbilo peniaze Osvienčimu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obeť sa vrátila do koncentračného tábora
Pred 70 rokmi (25. marca 1942) sa uskutočnil z Popradu do Osvienčimu prvý transport židovských žien a dievčat. Medzi nimi bola aj Edita Grosmanová, ktorá hrôzu druhej svetovej vojny prežila na vlastnej koži. Po 70 rokoch sa opäť vrátila do koncentračného tábora Osvienčim, aby pripomenula svetu ľudskú krutosť. V piatok (23. marca) sa z Popradu pohol vlak, ktorý smeroval do Osvienčimu spolu s premiérkou Ivetou Radičovou, Editou Grosmanovou, podpredsedom vlády Jánom Figeľom, generálnym biskupom evanjelickej cirkvi Milošom Klátikom a riaditeľom Žel Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

BUDAPEŠŤ 15. augusta (WEBNOVINY) – Maďarská vláda v stredu potvrdila príspevok v hodnote 120-tisíc eur pre múzeum, ktoré vzniklo v priestoroch niekdajšieho nacistického koncentračného tábora Osvienčim-Brezinka.

Vláda v Budapešti takto reaguje na májovú kritiku šéfa osvienčimskej nadácie Piotra Cywinského, ktorý francúzskemu denníku Le Monde povedal, že Maďarom sa nechce platiť.

Pritom spomedzi viac ako milióna ľudí, ktorí v neslávne známom tábore našli svoju smrť, bolo 400-tisíc Maďarov. Súčasná vláda premiéra Viktora Orbána ako dôvod meškajúcich platieb uvádzala ekonomickú krízu.

Nadácia potvrdila, že celkovo 23 krajín sľúbilo dokopy až 100 miliónov eur na prevádzku priestorov niekdajšieho tábora smrti. Medzi najväčších prispievateľov patrí Nemecko so 60 miliónmi, nasledované je Spojenými štátmi, Poľskom a Rakúskom. Maďarsko už oznámilo, že na budúci rok bude venovaný spomienke na vyvražďovanie Židov počas druhej svetovej vojny. Stane sa tak pri príležitosti 70. výročia deportácií maďarských Židov do Osvienčimu. Holokaust neprežilo až 600-tisíc maďarských Židov, no dodnes na území krajiny žije najmenej 100-tisíc z nich, čím sa zaraďuje ku krajinám s najpočetnejšími židovskými komunitami v Európe.

V koncentračnom tábore Osvienčim-Brezinka zahynulo viac než milión ľudí, prevažne európskych Židov, ale tiež nežidovských Poliakov, sovietskych zajatcov, Rómov a protinacistických bojovníkov. Mnohých poslali do plynových komôr, iní sa upracovali na smrť ako zotročení robotníci. Nacistické Nemecko tábor v okupovanom Poľsku prevádzkovalo od roku 1940, až kým ho 27. januára 1945 neoslobodila sovietska Červená armáda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať