Maďarský parlament schválil Orbánovu ústavu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Maďarský parlament Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 18. apríla (WEBNOVINY) – Maďarský parlament prijal v pondelok novú ústavu, ktorá vyvoláva negatívne reakcie doma aj v zahraničí. Za jej prijatie hlasovalo 262 zákonodarcov, proti sa vyslovilo 44 poslancov, pričom jeden sa hlasovania zdržal.

Opoziční socialisti a zelená a liberálna strana Politika môže byť iná hlasovanie bojkotovali, zatiaľ čo krajne pravicová strana Jobbik sa vyslovila proti textu dokumentu. Novú ústavu navrhla strana Fidesz premiéra Viktora Orbána, ktorá v parlamente aj vo vláde dominuje.

Nová maďarská ústava má nahradiť tú súčasnú, datovanú ešte do roku 1949 a zmenenú o 40 rokov neskôr v reakcii na pád komunistického režimu. V návrhu sa nachádza množstvo kontroverzných častí, z ktorých najnegatívnejší ohlas v zahraničí vyvoláva uzákonenie volebného práva pre zahraničných Maďarov. Kritici tiež argumentujú, že nová ústava posilní moc premiéra a jeho strany Fidesz.

Domáci kritici majú novej ústave za zlé okrem iného aj to, že dáva príliš veľký dôraz na kresťanské hodnoty ako napríklad úloha tradičnej rodiny v spoločnosti, a vyčleňuje tak z nej názorové menšiny. Očakáva sa, že prezident Schmitt ústavu podpíše, pretože má úzke vzťahy s Orbánom. Do platnosti by mala vstúpiť 1. januára 2012.

Najdôležitejšie body schválenej ústavy

*V preambule sa spomína Boh a kresťanstvo, ktoré má udržať „duchovnú a intelektuálnu jednotu maďarského národa“

*Štát má za povinnosť chrániť ľudský život, ktorý sa začína už počatím.

*Manželstvo je zväzkom muža a ženy.

*Ústava otvára možnosť pre etnických Maďarov žijúcich mimo Maďarska získať volebné právo. Išlo pritom o kľúčovú výhradu zo strany viacerých susedných krajín vrátane Slovenska.

*Ústavný súd už nebude mať právo rozhodovať o otázkach rozpočtu, daní a ciel, až kým zadlženosť Maďarska neklesne pod 50 percent hrubého domáceho produktu (HDP).

*Ústava vytvára podmienky pre vznik nového úradu na dohliadanie nad súdnictvom, ktorého šéfa bude voliť parlament. Kritici sa obávajú, že Fidesz si tým otvára možnosť zasahovať do súdneho systému v krajine.

*Prezident bude mať právo rozpustiť parlament, ak sa poslanci do 31. marca nedohodnú na rozpočte.

*Na zmenu zákonov súvisiacich s dôchodkovým systémom bude potrebná dvojtretinová ústavná väčšina.

*V ústave sa spomína, že maďarskou štátnou menou je forint a na prijatie eura je potrebná dvojtretinová väčšina v parlamente.

Ústava porušuje ľudské práva, tvrdí Amnesty International

Amnesty International (AI) v piatok skritizovala text novej maďarskej ústavy, ktorý schválili poslanci vládnej koalície premiéra Viktora Orbána. Budapeštianska pobočka AI o svojich výhradách prostredníctvom oficiálneho listu informovala samotného prezidenta Pála Schmitta. Jeho podpis je totiž poslednou prekážkou, aby začala ústava oficiálne platiť.

Podľa medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie schválená ústava môže ohroziť dodržiavanie ľudských práv, ku ktorým sa Maďarsko zaviazalo v medzinárodných dokumentoch. Píše sa o tom v stanovisku, ktoré AI zaslala tlačovej agentúre MTI. Organizácii prekážajú viaceré časti novoprijatého dokumentu vrátane ochrany ľudského života už od počatia, čo podľa aktivistov obmedzuje práva žien.

AI v texte ústavy chýbajú aj časti, ktoré by jednoznačne hovorili o zákaze diskriminácie ako takej. V ústave sa nachádza aj stať o tom, že „manželstvo je zväzkom muža a ženy“, čo je podľa AI takisto neprijateľné.

Pan Ki-mun: Budapešť by sa mala poradiť

Maďarsko by sa malo o svojej novej ústave, ktorá vyvoláva negatívne reakcie doma aj v zahraničí, poradiť na pôde medzinárodných inštitúcií. V pondelok to na návšteve Budapešti povedal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Pripomenul aj kontroverzie okolo už platného mediálneho zákona.

Viem, že v zahraničí existujú určité obavy. Privítal by som, keby (maďarská) vláda brala do úvahy rady a odporúčania iných, ako z Maďarska, tak aj zo strany Rady Európy či Spojených národov,“ vyhlásil šéf OSN po rokovaní s maďarským prezidentom Pálom Schmittom.
PAN KI MUN
Foto: SITA/AP

Pan si je vedomý, že každá krajina má právo schváliť si takú ústavu, akú sama uzná za vhodné. Na druhej strane však ústava každej krajiny musí byť v súlade s medzinárodnými normami.

„Keď sa takéto zákony prijímajú, je zodpovednosťou vlády zaistiť, aby spĺňali všetky medzinárodné zmluvy vrátane tých, ktoré chránia slobodu slova,“ vyhlásil Pan Ki-mun.

MZV: Právo Maďarska tvoriť si ústavu rešpektujeme

Slovensko rešpektuje, že Maďarsko si môže určiť vlastnú ústavu, no očakáva, že aj Maďarsko si bude ctiť ústavy iných krajín. Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky zobralo schválenie novej maďarskej ústavy v Národnom zhromaždení Maďarskej republiky na vedomie.

„Slovenská republika rešpektuje suverénne právo každej krajiny určiť si vlastné ústavné usporiadanie. Súčasne očakáva, že Maďarská republika pri implementácií ústavy ako aj pri prijímaní a uplatňovaní naň nadväzujúcej legislatívy si bude ctiť ústavné usporiadanie iných krajín a bude rešpektovať princípy medzinárodného práva a prijaté medzinárodné záväzky,“ reagovala Petra Greksová z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí SR.

„Ústavný poriadok Slovenskej republiky v súlade s medzinárodným právom vychádza z toho, že za rešpektovanie a ochranu práv osôb patriacich k národnostným menšinám je zodpovedný v prvom rade štát, v ktorom menšina žije,“ tvrdí Greksová. Ako dodala, na Slovensku je ochrana národnostných menšín v súlade s medzinárodnými štandardmi, európskou legislatívou a je založená na princípe individuálnych práv.

„Slovenská republika odmietne uplatnenie právnych noriem akéhokoľvek štátu na území Slovenskej republiky, ktoré by zasiahlo do ústavnoprávneho poriadku Slovenskej republiky alebo sa dotklo suverenity a práv občanov Slovenskej republiky,“ uzavrela diplomacia.

Dzurinda údajne koná aktívne

„Nesedíme so založenými rukami, naopak aktívne konáme,“ tvrdí Dzurinda. Ako povedal, slovenská diplomacia už podnikla sedem krokov. Dzurinda telefonoval svojmu maďarskému kolegovi Jánosovi Mártonyimu už minulý týždeň pred druhým čítaním. V rámci systému earlywarning, ktorý si krajiny zaviedli, ho podľa vlastných slov „upozornil na úskalia textu.“

Tie vidí najmä v odsekoch o uplatňovaní kolektívnych práv, vytváraní kolektívnych samospráv a pôsobenie Maďarska aj cez vlastné hranice. Na Slovensku o kolektívnych právach nemôže byť ani reči, aj európska legislatíva hovorí o individuálnych právach, tvrdí minister. Ďalšími krokmi boli dve vyhlásenia ministerstva.

Slovenská diplomacia je zároveň v kontakte s komisárom OBSE Knutom Vollebaekom, ktorý už vo veci koná. Minulý týždeň vedúci slovenskej delegácie pri parlamentnom zhromaždení Rady Európy Pavol Kubovič otvoril túto otázku na európskom fóre. Dzurinda uložil zorganizovať stretnutie so všetkými europoslancami a zahraničným výborom v slovenskom rezorte diplomacie, v Bratislave sa pripravuje aj stretnutie s Mártonyim.

SNS: Smeruje to k zrušeniu Trianonu

Predseda SNS Ján Slota je presvedčený že prijatie novej maďarskej ústavy je prejavom plánovitej snahy administratívy Viktora Orbána zrušiť účinky Trianonskej zmluvy a pretvoriť usporiadanie Európy. „Ústava dáva rámec na to, aby si Maďarsko robilo nárok na územie Veľkého Uhorska. Udelenie volebného práva zahraničným Maďarom je príprava k tomu, aby sa zotreli rozdiely medzi Maďarmi v Maďarsku a v zahraničí,“ povedal dnes pre agentúru SITA. Upozornil tiež na fakt, že južní susedia Slovenska sa v ústave vzdali označenia republiky a po novom sa ich štát bude volať len „Maďarsko“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján SlotaPál SchmittPan Ki-munViktor Orbán
Firmy a inštitúcie Fidesz