Mali sa zmieta v politickej kríze, odstúpil aj premiér

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Diarra
Malijský dočasný premiér Cheick Modibo Diarra Foto: aljazeera.com

Situáciu komentovala Európska únia aj Francúzsko

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová vyzvala Mali na vymenovanie nového a všeobecne akceptovaného premiéra. Šéfka európskej diplomacie na tento krok vyzvala dočasného prezidenta Dioncoundu Traorého, ktorý by mal tiež „rýchlo“ vymenovať novú vládu. Podľa Ashtonovej 14,5-miliónová krajina potrebuje plán, ktorého cieľom bude rešpektovanie vlády zákona a vypísanie nových parlamentných volieb. Zdôraznila tiež potrebuje zmierenia prostredníctvom dialógu, v záujme ktorého by podľa jej názoru nemala armáda zasahovať do politiky.

Kritický postoj k situácii v Mali vyjadrilo aj Francúzsko, ktoré do roku 1960 západoafrickú krajinu kontrolovalo. Podľa ministerstva zahraničných vecí sú okolnosti, za akých bol Diarra nútený rezignovať, „odsúdeniahodné“. Bývalá junta preto podľa Paríža musí prestať zasahovať do národnej politiky. Kritický k aktuálnemu vývoju v Mali je aj prezident susedného Alžírska, taktiež bývalej francúzskej kolónie. Podľa Abda al-Azíza Bútiflíku je vplyv militantov na severe Mali „globálnou hrozbou“ pre mier a bezpečnosť, a preto je medzinárodná podpora potrebná a pochopiteľná.

BAMAKO 11. decembra (WEBNOVINY) – Premiér Mali Cheick Modibo Diarra rezignoval na svoju funkciu. Informovala o tom v utorok ráno štátna televízia.

Stalo sa tak len pár hodín po tom, čo ho v pondelok zatkli vojaci, ktorí stáli aj za marcovým pučom. Diarru zadržali v jeho dome v hlavnom meste Bamako, údajne na príkaz vodcu prevratu Amadoua Sanoga. Premiér mal práve odcestovať do Francúzska na zdravotnú prehliadku.

Diarra stál na čele prechodnej vlády národnej jednoty, ktorá však mala stupňujúce sa spory s vojakmi zodpovednými za puč. Ich hovorca uviedol, že premiéra zadržali, keď sa pokúšal opustiť krajinu. Tento krok pravdepodobne len skomplikuje úsilie o stabilizáciu situácie v africkej krajine.

Mali sa už od marca zmieta v politickej kríze, ktorú vyvolalo rozhodnutie armády zosadiť demokraticky zvoleného prezidenta Amadoua Toumaniho Tourého.

Dôvodom tohto kroku bola údajná neschopnosť dovtedajšieho vedenia čeliť povstaniu separatistov a moslimských fundamentalistov na severovýchode krajiny.

Chunta po prevzatí moci pozastavila platnosť ústavy a rozpustila štátne inštitúcie, čím však vyvolala ešte väčší chaos, ktorý islamisti využili na ovládnutie severovýchodnej časti Mali. Európska únia v pondelok schválila plány na vyslanie 250 vojakov do Mali, aby cvičili tamojšiu armádu a pomohli tak v boji proti islamistom. Šesťdesiatročný Diarra tiež podporoval plány na intervenciu afrických síl.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Catherine Ashtonová