Mandelovi v Pretórii odhalia deväťmetrovú sochu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nelson Mandela
Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela a jeho osobná kuchárka Xoliswa Ndoyiya. Foto: SITA/AP

JOHANNESBURG 27. septembra (WEBNOVINY) – Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela bude mať od decembra sochu v hlavnom meste svojej vlasti.

Ministerstvo kultúry vo štvrtok potvrdilo, že deväť metrov vysokú sochu z bronzu odhalia v centre Pretórie. Zobrazovať bude Mandelu spred 10 rokov, keď ho zvolili za prezidenta.

Podľa ministerstva ide o snahu vlády vytvoriť nové symboly juhoafrického národa, ktorého je Mandela „hrdinom a večným symbolom boja za slobodu, demokraciu, dôstojnosť a rovnosť“. Laureát Nobelovej ceny mieru pritom už má po krajine viacero sôch.

Naposledy predstavili osemmetrovú podobizeň exprezidenta v meste Bloemfontein. Ďalšiu plánujú aj v Kapskom meste, kde Mandela vystúpil so svojim prvým prejavom po prepustení z väzenia v roku 1990.

Mandela pôsobil ako prvý černošský prezident Juhoafrickej republiky v rokoch 1994 až 1999. Počas päťročného mandátu bolo prijatých mnoho zákonov s cieľom odstrániť diskrimináciu a rasovú segregáciu v krajine.

V roku 1999 sa však Mandela odmietol uchádzať o znovuzvolenie a aj pre zdravotné problémy sa postupne stiahol z verejného života. Mandela, ktorý nedávno oslávil svoje 95. narodeniny, je nositeľom Nobelovej ceny mieru. Legendárny bojovník proti apartheidu má však dlhodobé zdravotné problémy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Nelson Mandela