Marine Le Penová súhlasí s výrokmi otca o útokoch v Nórsku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bratislavský koncert pre Nórsko
Na bratislavskom Hlavnom námestí sa uskutočnil Koncert pre Nórsko, venovaný obetiam nedávnych mimoriadne tragických udalostí na nórskom ostrove Utoya a v meste Oslo. Bratislava, 31. júl 2011. Foto: SITA/Marián Peiger

PARÍŽ 5. augusta (WEBNOVINY) – Predsedníčka francúzskej krajne pravicovej strany Národný front (FN) Marine Le Penová v piatok vyhlásila, že nemá nič proti vyjadreniam svojho otca Jeana-Marieho zvaľujúceho vinu za útoky nórskeho extrémistu Anders Behring Breivik na vládu v Osle. Reagovala tak na tvrdú kritiku, ktorú vyvolal minulotýždňový príspevok Le Pena vo svojom blogu. Výbuch v Osle a masakru na ostrove Utöya, ktoré si 22. júla vyžiadali 77 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených, boli podľa neho výsledkom „naivity a pasivity“ nórskej vlády. Spomenul pritom problém „masového prisťahovalectva“, ktorý vyvolával v Breivikovi hnev a tvorí tiež jednu z hlavných oblastí politiky FN.

„Ak by som nesúhlasila alebo by som mala pocit, že sú jeho slová šokujúce, tak by som to povedala,“ uviedla Le Penová pre rozhlasovú stanicu Europe 1. Bývalý šéf a zakladateľ FN podľa nej „nastolil otázku, a to skutočnú otázku, o voľbách spoločnosti“. Slová Le Penovej už stihol komentovať úradujúci šéf francúzskych socialistov Harlem Désir, podľa ktorého jej postoj dokazuje, že politika ultrapravicovej strany zostala rovnaká aj po januárovej výmene na vedúcom poste.

Le Pen vo svojom blogu na stránke FN označuje Breivika za „chorého“, no zodpovednosť podľa jeho slov nesú aj nórske úrady a spoločnosť v bohatej škandinávskej krajine. Osemdesiatdvaročný Le Pen kritikou nešetril ani nórsku políciu, ktorej podľa jeho slov trvalo „hodinu a pol, aby prekonala vzdialenosť niekoľkých stoviek metrov“ od Osla.

Ostrov Utöya, kde Breivika zadržali, sa nachádza približne 30 kilometrov od centra nórskej metropoly. „Vidí sa mi, že najväčšiu zodpovednosť nesie nórska vláda a spoločnosť, ktorá zaspala… a nevzala do úvahy celosvetové nebezpečenstvo masového prisťahovalectva, ktoré je oporným bodom v myslení tohto chorého muža. A taktiež zabudla na terorizmus, ktorý je celosvetovým fenoménom,“ napísal Le Pen.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anders Behring BreivikMarine Le Penová