Maročania zúžili moc svojmu kráľovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

RABAT 2. júla (WEBNOVINY) – Drvivá väčšina obyvateľov Maroka v piatok v referende zahlasovala za obmedzenie takmer absolutistických práv kráľa Muhammada VI.

Usporiadanie ľudového hlasovania bolo výsledkom protivládnych protestov inšpirovaných nepokojmi v Severnej Afrike a na Blízkom východe v rámci takzvanej arabskej jari.

Za reformu monarchie sa vyslovilo až 98 percent zúčastnených voličov, pričom k urnám ich prišlo až 72,65 percenta.

Muhammad VI. bude teraz musieť odovzdať časť svojich právomocí vláde a parlamentu. Reforma ústavy má okrem iného posilniť kompetencie premiéra, parlamentu, zabezpečiť pluralizmus, osobné slobody či nezávislosť justície. Za významný krok sa považuje tiež uznanie berberčiny za úradný jazyk a jej postavenie na úroveň arabčiny. Mnohí Maročania to vnímajú ako historický krok, iní zmenu nepovažujú za dostačujúcu, keďže kráľ zostane aj naďalej kľúčovou postavou domácej politiky s plnou kontrolou nad bezpečnosťou, armádou a náboženstvom krajiny.

Z obáv pred šíriacimi sa prodemokratickými protestmi v Afrike a na Blízkom východe ohlásil marocký kráľ v marci uskutočnenie rozsiahlych reforiem. Maroko doteraz súčasné nepokoje v arabskom svete výraznejšie nezasiahli, napriek tomu 20. februára zahynuli pri násilnostiach v krajine piati ľudia. Hlavným terčom protestov bol parlament, ktorý podľa mnohých dostatočne nepočúva hlas ľudu. Absolútnou mocou v krajine pritom disponuje práve 47-ročný kráľ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muhammad VI.