Marocký kráľ vymenoval šéfa islamistov za premiéra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kirání
Nový marocký premiér Abd al-Iláh bin Kirání Foto: SITA/AP

RABAT 29. novembra (WEBNOVINY) – Marocký kráľ Muhammad VI. v utorok vymenoval Abd al-Iláha bin Kiráního za nového premiéra, ktorého umiernená islamistická strana zvíťazila v piatkových voľbách. Strana spravodlivosti a rozvoja (PJD) získala 107 z 395 kresiel v parlamente, čo ju po prvý raz postavilo aj do čela novej koaličnej vlády. Záujem o spoluprácu už pritom prejavilo viacero strán.

Na základe novej ústavy musí kráľ vybrať premiéra zo strany, ktorá získala vo voľbách najviac hlasov. Monarcha prijal generálneho tajomníka PJD v meste Midelt, kde ho vymenoval za nového predsedu vlády.

O kreslá v parlamente sa v piatkových voľbách uchádzalo 30 väčšinou sekulárnych strán. Najväčšími súpermi PJD boli dve strany súčasnej vládnej koalície – Strana nezávislosti a Národná únia nezávislých. PJD vyhlásila, že výsledky volieb považuje za svoj historický úspech.

Maročania v júli v referende jednoznačne podporili novú ústavu, ktorá obmedzila takmer absolutistické práva monarchu. Reforma ústavy má okrem iného posilniť kompetencie premiéra, parlamentu, zabezpečiť pluralizmus, osobné slobody či nezávislosť justície. Kráľ zostane však aj naďalej kľúčovou postavou s plnou kontrolou nad vnútornou bezpečnosťou, armádou a náboženstvom krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muhammad VI.