Ministri vnútra rokujú o budúcnosti Schengenu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hranice, Schengen
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

BRUSEL 12. mája (WEBNOVINY) – Ministri vnútra členských krajín Európskej únie budú vo štvrtok v Bruseli rokovať o budúcnosti Schengenskej zmluvy, ktorá zaručuje voľný pohyb osôb a tovarov v rámci väčšiny členských krajín EÚ. Ministri budú posudzovať návrh Európskej komisie, ktorý pripúšťa možnosť opätovného dočasného zavedenia hraničných kontrol v prípade nezvládnuteľného počtu prisťahovalcov, či v prípade, ak jedna z členských krajín EÚ nezvládne ustrážiť svoju hranicu, ktorá je zároveň vonkajšou hranicou EÚ.

Opätovné zavedenie hraničných kontrol iniciovali Francúzsko a Taliansko, ktoré sa chcú ochrániť pred prílevom prisťahovalcov, predovšetkým z krajín severnej Afriky, ktorými zmietajú revolúcie. Hlavný nápor utečencov z Líbye musí znášať Taliansko, ktoré im na protest proti údajnej neochote európskych partnerov diskutovať o tomto probléme začalo vydávať schnegneské víza, oprávňujúce ich k voľnému pohybu po všetkých krajinách Schengenu. Proti tomu zas ostro protestovalo Francúzsko, kam sa stovky utečencov začali

Na štvrtkovú dohodu ministrov o budúcnosti Schengenu nevydržalo čakať Dánsko, ktoré už v stredu večer ohlásilo, že čiastočne obnoví hraničné kontroly na svojich hraniciach s Nemeckom a Švédskom. Krajina chce týmto spôsobom bojovať proti vysokému počtu utečencov, ktorý, ako tvrdí nezvláda. Rozhodnutie sa zrodilo na vyjednávaniach medzi dánskou vládou a partnerskou krajne pravicovou Dánskou ľudovou stranou, ktorá pôvodne požadovala úplné obnovenie hraničných kontrol. To by však nebolo v súlade s Schengenskou zmluvou, a preto sa Dánsko rozhodlo zaviesť kontroly iba na „náhodnej báze“. „Je to plne v súlade s ustanoveniami schengenu,“ tvrdí dánska vláda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia