Mitt Romney očaril aj Texas, nomináciu na prezidenta má istú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mitt romney
Kandidát na prezidenta USA Mitt Romney. Foto: SITA/AP Charles Dharapak

WASHINGTON 30. mája (WEBNOVINY) – Bývalý massachussettský guvernér Mitt Romney si v utorok definitívne zabezpečil nomináciu Republikánskej strany do novembrových volieb amerického prezidenta, keď vyhral aj primárky v štáte Texas.

Na dosiahnutie nominácie je potrebné získať 1144 delegátov a Romney túto hranicu pripočítaním 152 texaských delegátov práve pohodlne prekročil.

Jeho hlavní rivali z republikánskeho boja odstúpili už dávnejšie.

Romneyho formálne potvrdia ako protikandidáta súčasného prezidenta Baracka Obamu na zjazde republikánov v auguste a prieskumy naznačujú, že s ním zvedie tesný súboj.

„Ďakujem vám. Nech už pred nami stoja akékoľvek výzvy, neuspokojíme sa s ničím iným ako prinavrátením prosperity do Ameriky,“ uviedol v reakcii na víťazstvo prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti Twitter.

Rival Obama pripojil gratuláciu

Ku gratulantom dnes už istého prezidentského kandidáta americkej Republikánskej strany Mitta Romneyho sa pridal aj jeho najväčší rival Barack Obama. Prezident USA svojmu súperovi ešte v stredu v telefonickom rozhovore povedal, že sa „teší na dôležitú a zdravú debatu o americkej budúcnosti“.

Zároveň mu zaželal, aby prezidentskú kampaň spoločne so svojou rodinou „dobre zvládol“. Romneyho formálne potvrdia ako protikandidáta súčasného prezidenta Obamu na zjazde republikánov v auguste a prieskumy naznačujú, že s ním zvedie tesný súboj. Voľby sú naplánované na 6. novembra.

Romney je prvý mormónsky kandidát

Exguvernér štátu Massachusetts bol jediným kandidátom, ktorý v Texase viedol kampaň,
Mitt romney
Kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney. Foto: SITA/AP Charles Dharapak

a podľa amerických televíznych staníc Fox News, CNN a NBC mu dalo dôveru asi 71 percent voličov.

Napriek dávnejšiemu odstúpeniu z boja o zisk nominácie získal katolícky konzervatívec Rick Santorum sedempercentnú podporu a bývalý predseda Snemovne reprezentantov News Gingrich oslovil päť percent voličov.

Romney sa stane vôbec prvým mormónom bojujúcim o kreslo amerického prezidenta.

Vierovyznanie je na Slovensku známe ako Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní a v Spojených štátoch sa k nej hlási viac ako šesť miliónov obyvateľov.

https://www.youtube.com/watch?v=Q8edzjBn93s

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaMitt RomneyRick Santorum