Mladič mal podľa jeho právnika rakovinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

HAAG 2. júna (WEBNOVINY) – Bývalého veliteľa bosnianskosrbskej armády Ratka Mladiča liečili pred dvoma rokmi v belehradskej nemocnici na rakovinu. Mladičov právnik Miloš Šaljič má podľa vlastných slov záznamy dokazujúce, že generál mal v roku 2009 lymfóm a musel sa podrobiť chemoterapii. Belehradský denník Press uviedol, že Mladič mal tri porážky, dva infarkty a štyri mesiace ho v nemocnici liečili na rakovinu. Denník zverejnil dokument s menom a osobnými údajmi Mladiča, na ktorom bola diagnóza stanovená ako non-Hodgkinov lymfóm, na ktorý ho liečili od apríla do júla 2009. Mladičov stav je podľa Šaljiča stále vážny, pričom vyjadril obavy, že by sa nemusel dožiť procesu.

Mladičovi pridelili na prvé pojednávanie srbského právnika

Bývalému veliteľovi bosnianskosrbskej armády Ratkovi Mladičovi pridelili vo štvrtok srbského právnika, ktorý ho bude v piatok zastupovať pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY). V piatok sa má Mladič vyjadriť k 11 obvineniam, ktoré voči nemu ICTY vzniesol. Súd nariadil, že na prvom pojednávaní bude obvineného zastupovať Aleksandar Aleksič. Na pojednávaní sa má Mladič vyjadriť aj k svojej obhajobe, pričom má možnosť sám si vybrať právnika akreditovaného v ICTY.

Medzinárodný tribunál vzniesol voči Mladičovi 11 obvinení. Medzi najvážnejšie patrí obvinenie z genocídy v súvislosti s nariadením masakry v Srebrenici, kde Mladičove jednotky postrieľali 8000 moslimských chlapcov a mužov ako aj obliehanie a ostreľovanie Sarajeva.

Generála bude súdiť trojčlenný súdny panel, do ktorého už vymenovali sudcov. Šesťdesiattriročný Holanďan Alphons Orie, pracuje pre ICTY od roku 2001, 63-ročný Nemec Christoph Flügge je členom tribunálu od roku 2008 a 66-ročný Juhoafričan Bakone Moloto od roku 2005. Orie a Flügge sa zúčastnili na predbežných pojednávaniach s bosnianskosrbským prezidentom Radovanom Karadžičom. Orie sa tiež zúčastnil na procese s bývalým chorvátskym generálom Antem Gotovinom, ktorého v apríli odsúdili na 24 rokov väzenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ratko Mladič