Mottakí odsúdil zákaz nosiť islamské šatky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Burka
Foto: SITA/AP

BRUSEL 2. júna (WEBNOVINY) – Iránsky minister zahraničných vecí Manúčehr Mottakí v stredu odsúdil Európanov za ich netolerantnosť voči islamským šatkám. Niektoré európske krajiny ako napríklad Francúzsko a Belgicko totiž plánujú prijať legislatívu, ktorá v celej krajine zakáže nosiť burku a nikáb (šatky zahaľujúce celé telo aj tvár). Podľa Mottakího je to jasný príklad netolerantnosti Európanov voči moslimom. Minister odporučil európskym kolegom, aby reagovali na toto rozhodnutie a prehodnotili práva náboženských menšín. Mottakí to vyhlásil na tlačovej besede počas návštevy Bruselu.

Francúzsky kabinet 19. mája schválil návrh zákona zakazujúceho úplné zahalenie tváre na verejnosti. Otvoril tak cestu zákona do parlamentu, pričom poslanci sa textom budú zaoberať v júli. Očakáva sa, že Sakozyho pravicová väčšina zákon v parlamente pretlačí. Zákon sa bude týkať všetkých verejných priestorov vrátane škôl, kín, reštaurácií a obchodov.

Podobnú legislatívu prehodnocujú aj niektoré oblasti v Španielsku. Prvou krajinou, ktorá zakázala nosenie šatiek zahaľujúcich celé telo na verejnosti, bolo Belgicko.

SITA/AFP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Manúčehr Mottakí