Günterovi Grassovi je zle zo Západu podporujúceho Izrael

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gunter grass
Foto: politiken.dk

BERLÍN/JERUZALEM 4. marca (WEBNOVINY) – Kontroverzný nemecký spisovateľ a držiteľ Nobelovej ceny za literatúru Günter Grass v stredu zverejnenom príspevku tvrdo zaútočil na Izrael, ktorý označil za hrozbu pre svetový mier.

Uznávanému Grassovi, autorovi známeho románu Plechový bubienok, je podľa jeho slov „zle z pokrytectva západných krajín“, ktoré podporujú židovský štát v jeho vyhrážaní sa Iránu.

Nemecký literát v svojom článku s názvom Čo musí byť vyslovené zároveň skritizoval dohodu, na základe ktorej jeho vlasť dodá Jeruzalemu ďalšiu jadrovú ponorku.

„Prečo to jediné, čo teraz ako zostarnutý spisovateľ vravím, je, že jadrová veľmoc Izrael ohrozuje už tak krehký svetový mier? Pretože to musí byť povedané, keďže zajtra už môže byť neskoro,“ napísal Grass vo svojom článku, ktorý v stredu zverejnil denník Süddeutsche Zeitung.

Spisovateľ priznáva, že ako známy antisemita bol radšej dlho ticho a nevyjadroval sa na adresu židovského štátu, no teraz Európu varuje, aby sa nestala komplicom zločinu.

„Priznávam: odmietam byť ticho, lebo mi je zle z pokrytectva Západu,“ dodal 84-ročný laureát Nobelovej ceny za literatúru, ktorý sa v minulosti priznal k členstvu v Hitlerovej Wafen-SS.

Izrael, ktorý dlhodobo odmieta priznať vlastníctvo jadrových zbraní, stále varuje pred možnosťou útoku na Irán pre jeho kontroverzný jadrový program. Teherán hovorí o mierových cieľoch jeho programu, pričom európske krajiny islamskú republiku taktiež tvrdo kritizujú, no uprednostňujú diplomatické riešenie vzniknutej

Izrael sporné stavby nezastaví

Násilnosti počas Dňa pôdy v Izraeli
Foto: SITA/AP

Izraelské ministerstvo výstavby v stredu zverejnilo na internete tender na výstavbu vyše 1100 bytových jednotiek, väčšinu z nich v spornom Východnom Jeruzaleme.

V arabskej časti Východného Jeruzalema Har Homa sa má postaviť 872 bytov, ďalšie budú stáť v osade Givat Zeev na Západnom brehu a na okupovaných Golanských výšinách. Záujemcov o realizáciu výstavby vyberú do 60 dní.

Aktivisti proti výstavbe na okupovaných územiach tvrdia, že nová výstavba je trestom za prijatie Palestínčanov do kultúrnej organizácie OSN UNESCO.

Izrael po prijatí Palestíny v novembri vyhlásil, že na tento krok bude reagovať výstavbou 2000 nových bytov, z ktorých 1650 bude vo Východnom Jeruzaleme.

Práve výstavba nových domov je prekážkou v mierových rokovaniach medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktorí požadujú jej okamžité zastavenie. Východný Jeruzalem považujú Palestínčania za svoje hlavné mesto.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať