Na Sinaji tiekla krv, egyptská armáda zabila 20 ozbrojencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Egypt
Foto: SITA/AP

KÁHIRA 8. augusta (WEBNOVINY) – Egyptská armáda s podporou helikoptéry zabila v stredu 20 ozbrojencov počas operácie v dedine Tumah na Sinajskom polostrove.

Egypt prvý raz za posledné desaťročia použil pri útoku proti militantom aj letectvo. Operácia podľa nemenovaného zdroja pokračuje aj v iných častiach Sinaja.

Egyptské bezpečnostné sily sa zhromažďujú na severe polostrova, najmä v okolí hraničného priechodu s Pásmom Gazy Rafah. V noci na stredu ozbrojenci zaútočili na vojenské stanovištia pri meste aš-Aríš, nikto však nebol zranený.

Operácia egyptskej armády je reakciou na zabitie 16 jej vojakov. Maskovaní ozbrojenci v nedeľu večer prepadli stanovište egyptskej pohraničnej stráže na Sinaji a ukradli dve obrnené vozidlá, ktorými následne prerazili hraničný plot do židovského štátu. Izrael útok očakával a militantov zlikvidoval.

Egyptská armáda vyhlásila, že sa za útok „pomstí„, hoci stále nie je jasné, kto konkrétne za ním stojí. Egypt až do odvolania uzavrel jediný priechod na hranici s Gazou v meste Rafah. Prezident Muhammad Mursí tiež nariadil bezpečnostným silám, aby prevzali plnú kontrolu nad Sinajským polostrovom, ktorý čoraz viac upadá do bezprávia.

Nemecko sa obáva stupňovania napätia

Nemecká vláda v stredu vyjadrila obavy zo zvyšujúceho sa napätia na egyptsko-izraelskej hranici, ktoré sa podľa nej môže vymknúť spod kontroly. Reagovala tak na útok neznámych ozbrojencov, pri ktorom zahynuli príslušníci egyptskej pohraničnej stráže, a následnú operáciu egyptskej armády proti militantom na Sinajskom polostrove.

Podľa vyhlásenia hovorcu nemeckého ministerstva zahraničných vecí Dirka Augustina je minister Guido Westerwelle násilím v tejto oblasti „hlboko znepokojený„.

Terajší vývoj situácie má podľa neho „významný potenciál eskalovať“ a Berlín preto „vyzýva všetky strany, aby jednak podnikli rozhodné kroky proti terorizmu, a jednak prekuázali politickú zdržanlivosť„.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Guido WesterwelleMuhammad Mursí
Firmy a inštitúcie Egyptská vláda