Náboženskú slobodu najviac porušujú Irán, Čína a Uzbekistan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Náboženstvo
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

WASHINGTON 14. septembra (WEBNOVINY) – Medzi najväčších porušovateľov náboženskej slobody vo svete patrí Čína, Saudská Arábia, Barma (Mjanmarsko), Severná Kórea, Irán, Eritrea, Sudán a Uzbekistan. Vo svojej správe o náboženskej slobode za rok 2010 to konštatuje americké ministerstvo zahraničných vecí. Zoznam krajín, v ktorých dodržiavanie náboženských slobôd vzbudzuje vážne obavy, sa oproti roku 2009 nezmenil. Šéfka diplomacie USA Hillary Clintonová v tejto súvislosti vyzvala vlády spomenutých krajín, aby v záujme budovania stabilného štátu slobodu vierovyznania chránili. „Nenávisť a netolerancia prinášajú nestabilitu,“ vyhlásila.

Správa menuje ďalších desať štátov, ktoré náboženskú slobodu dostatočne nechránia. Patrí sem Afganistan, Egypt, Irak, Nigéria, Pakistan, Rusko, Tadžikistan, Turkménsko, Venezuela a Vietnam. Spojené štáty v týchto krajinách zaznamenali „aktívne štátne represálie, násilie voči náboženským skupinám, zákony trestajúce odpadlíctvo a rúhanie a antisemitizmus“. Clintonová v tejto súvislosti ocenila Turecko, ktoré podľa nej prijalo dôležité opatrenia na zlepšenie náboženskej tolerancie. Ako najhorších porušovateľov USA spomínajú Irán, Uzbekistan a Čínu. Voči krajinám, ktoré porušujú náboženské slobody, môžu USA zaviesť sankcie.

V Európe správa konštatuje protimoslimské a antisemitské nálady v mnohých jej častiach ako aj prijímanie opatrení proti moslimskému odevu. Slovensko podľa Spojených štátov vo všeobecnosti rešpektuje slobodu vierovyznania a tento stav sa počas sledovaného obdobia nezmenil. Správa hovorí, že za prvých deväť mesiacov 2010 nezaznamenali potláčanie náboženských slobôd, vyskytlo sa však niekoľko prípadov diskriminácie na základe vierovyznania. USA spomínajú antisemitizmus a xenofóbiu voči rómskej menšine zo strany neonacistických skupín, ktoré majú podľa správy asi 500 aktívnych členov, a niekoľko tisíc sympatizantov. Počet nábožensky a rasovo motivovaných trestných činov klesol z 213 v roku 2008 na 66 v roku 2010. V tomto roku však registrujú aj ďalších 64 „prípadov extrémizmu“.

Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov dvakrát ročne vydáva Správu o náboženskej slobode vo svete (International Religious Freedom Report), ktorú predkladá Kongresu. USA v nej hodnotia 200 krajín a určujú, ktoré tolerovali „obzvlášť vážne porušenia“ náboženskej slobody alebo sa na nich podieľali.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hillary Clintonová