Tripolis zažil ťažké bombardovanie, terčom boli garáže

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Libya
Foto: SITA/AP

TRIPOLIS 24. mája (WEBNOVINY) – Líbyjské hlavné mesto Tripolis v utorok nadránom zažilo doteraz najintenzívnejšie bombardovanie v rámci intervencie proti režimu Muammara Kaddáfího, ktorého terčom bolo podľa Severoatlantickej aliancie zariadenie, kde vládne sily garážujú vozidlá využívané pri útokoch proti civilnému obyvateľstvu. Miestny spravodajca tlačovej agentúry AFP informoval, že nálety v oblasti Báb al-Azízíja, kde má líbyjský vodca svoju rezidenciu, sa začali okolo jednej hodiny miestneho času (SELČ) a počas nasledujúcej pol hodiny bolo počuť viac ako 15 silných výbuchov. Hovorca Kaddáfího vlády Mússa Ibráhím následne oznámil, že útoky NATO si vyžiadali najmenej troch mŕtvych a 150 zranených. Bombardovaný objekt opísal ako opustené kasárne dobrovoľníckych jednotiek podporujúcich vládne sily, obeťami sú však podľa neho prevažne civilisti žijúci v jeho okolí.

„Lietadlá NATO používajúce presne navádzané zbrane cez noc zasiahli zariadenie na garážovanie vozidiel (Kaddáfího) režimu priliehajúce ku komplexu Báb al-Azízíja v Tripolise,“ uviedol vo svojom vyhlásení operačný veliteľ NATO Charles Bouchard.

Francúzsky minister zahraničných vecí Alain Juppé počas utorňajšieho stretnutia s európskymi rezortnými partnermi v Bruseli oznámil, že Paríž do operácií v Líbyi nasadí lietadlovú loď s bojovými vrtuľníkmi. Podľa francúzskeho ministra obrany Gérarda Longueta bude rovnako postupovať aj Británia, pričom pôjde o prvé nasadenie vrtuľníkov v rámci medzinárodnej intervencie. Podľa Paríža tento krok umožní účinné zásahy proti armádnym zariadeniam v obývaných oblastiach, ktoré by sa mali zaobísť bez civilných obetí.

Po náletoch na Tripolis zostali traja mŕtvi a 150 zranených

Líbyjské hlavné mesto Tripolis bolo v utorok nadránom terčom intenzívnych útokov Severoatlantickej aliancie, ktoré si vyžiadali najmenej troch mŕtvych a 15o zranených. Tamojších novinárov o tom informoval hovorca líbyjskej vlády Mússa Ibráhím, podľa ktorého lietadlá NATO uskutočnili 12 až 18 náletov na kasárne dobrovoľníckej ľudovej gardy podporujúcej vládne sily. Väčšinu obetí však tvoria civilisti žijúci v okolí objektu, dodal hovorca.

Nemenovaný svedok, na ktorého sa odvoláva tlačová agentúra AFP, uviedol, že okolo jednej hodiny miestneho času (SELČ) bolo počuť silné výbuchy v oblasti predmestia Báb al-Azízíja, kde má svoju rezidenciu líbyjský vodca Muammar Kaddáfí. Nálety údajne trvali pol hodiny, pričom išlo o najintenzívnejšie útoky na Tripolis od začiatku operácie NATO proti Kaddáfího režimu.

Libya
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alain JuppéMuammar Kaddáfí