NATO prvýkrát útočilo v Líbyi bojovými vrtuľníkmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Líbyia
Foto: SITA, AP

BENGÁZÍ 4. júna (WEBNOVINY) – Severoatlantická aliancia (NATO) použila pri útoku na ciele líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího vôbec prvýkrát od spustenia ofenzívy bojové vrtuľníky. V sobotu o tom informovalo britské ministerstvo obrany s tým, že ich helikoptéry Apache v noci zasiahli Kaddáfího jednotky neďaleko kľúčového ropného mesta Brega. Helikoptéry vzlietli z lietadlovej lode HMS Ocean kotviacej pri pobreží Líbye a po splnení misie sa v sobotu ráno vrátili späť.

Použitie bojových vrtuľníkov Apache je významnou pomocou pre povstalcov, ktorí o nasadenie tohto typu letectva žiadali už dlhšie. NATO prostredníctvom svojej internetovej stránky potvrdilo, že ide o prvý podobný útok v krajine.

Británia patrila spolu so Spojenými štátmi a Francúzskom k trom hlavným západným mocnostiam, ktoré sa 19. marca zapojili do operácie na vynucovanie bezletovej zóny v Líbyi v súlade so schválenou rezolúciou Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov.

Britský minister zahraničia pricestoval do Bengází

Britský minister zahraničných vecí William Hague v sobotu pricestoval do líbyjského povstaleckého mesta Bengází, aby sa stretol s tamojšími najvyššími predstaviteľmi. „Sme tu z jedného principiálneho dôvodu – aby sme prejavili podporu líbyjskému ľudu a Dočasnej národnej rade, ktorá je legitímnym reprezentantom Líbyjčanov,“ uviedol Hague v oficiálnom stanovisku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Muammar KaddáfíWilliam Hague