Nelson Mandela má zdravotné problémy, je v nemocnici

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Nelson Mandela Foto: SITA/AP

JOHANNESBURG 11. decembra (WEBNOVINY) – Bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu hospitalizovali s pľúcnou infekciou, jeho stav sa však zlepšuje.

Informovala o tom v utorok vláda Juhoafrickej republiky po tom, čo ikona boja proti apartheidu strávila v nemocnici štvrtý deň.

„Testy ukázali opätovný výskyt pľúcnej infekcie, na ktorú Madiba (Mandela) dostal predpísanú adekvátnu liečbu a jeho stav sa zlepšuje,“ uvádza sa v stanovisku kancelárie prezidenta Jacoba Zumu.

Obrazom: Nelson Mandela

Nelson Mandela
Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela opúšťa kaplnku po pohrebe svojej 13-ročnej pravnučky Zenani, ktorá zahynula pri autonehode. Foto: SITA/AP

Nelson Mandela
Foto: SITA/AP
Nelson Mandela s pravnučkou
Foto: SITA/AP
Fotogaléria
Nelson Mandela s pravnukom
Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela počas oslavy svojich 94. narodenín. Foto: SITA/AP

Mandelu hospitalizovali pre akútne respiračné ochorenie už v januári 2011. Prepustili ho po dvoch dňoch v stabilizovanom stave do domácej liečby s intenzívnym monitorovaním.

Deväťdesiatštyriročný exprezident má pľúcne problémy už dlhodobo. Počas jeho pobytu vo väzení mu v roku 1988 diagnostikovali počiatočné štádium tuberkulózy.

Nelson Mandela je držiteľom Nobelovej ceny:

Mandela bol aktívnym bojovníkom proti apartheidu ešte pred tým, ako sa stal vôbec prvým demokraticky zvoleným prezidentom Juhoafrickej republiky (1994-1999).

V roku 1962 ho zatkli a obvinili zo sabotáže a ďalších zločinov a odsúdili na doživotie. Následne strávil 27 rokov za mrežami. Ako prezident často presadzoval ako prioritu uzmierenie, pričom zároveň viedol boj proti chudobe a nerovnosti.

Za štyri desaťročia si získal medzinárodné uznanie a dostal viac než 250 ocenení vrátane Nobelovej ceny mieru v roku 1993.

V Južnej Afrike je Mandela známy ako Madiba, čo je jeho klanové meno, alebo ako tata (otec). Bol trikrát ženatý, naposledy sa na svoje 80. narodeniny oženil s Gracou Machelovou, vdovou po bývalom mozambickom prezidentovi, ktorý zahynul pred rokmi pri leteckom nešťastí.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Nelson Mandela