Nemeckí katolíci, ktorí neplatia daň, musia opustiť cirkev

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cirkev
Foto: SITA/AP

BERLÍN 26. septembra (WEBNOVINY) – Nemecký najvyšší administratívny súd v Lipsku v stredu potvrdil, že katolíci odmietajúci platiť cirkevnú daň, musia automaticky opustiť aj rady svojej cirkvi.

Sudca tak odmietol žalobu teológa Hartmuta Zappa, ktorý chcel opustiť cirkev ako inštitúciu, zároveň však chcel zostať členom „katolíckej komunity“.

Cirkev ho však automaticky prestala považovať za svojho príslušníka a odmietla mu poskytovať možnosť zúčastňovať sa na sviatostiach.

Nemci, ktorí sa nehlásia k cirkvi, totiž zo svojho príjmu ani neodvádzajú cirkevnú daň. Ide o systém prezývaný ako „modli sa a plať“.

Verdikt je víťazstvom rímskokatolíckej cirkvi v Nemecku. Tá ešte v pondelok prijala pravidlo, podľa ktorého veriaci neplatiaci cirkevnú daň nemôžu podstupovať náboženské sviatosti.

Nemôžu sa tak napríklad stať krstnými rodičmi, prijať prvé sväté prijímanie a môže im byť odopretý cirkevný pohreb.

V Nemecku už od 19. storočia funguje systém, na základe ktorého sa štát obyvateľov oficiálne pýta na ich vierovyznanie.

Veriaci sa potom rozhodnú, ktorej cirkvi platia 8-9-percentnú daň zo svojho ročného príjmu V poslednom období sa však čoraz viac Nemcov rozhodlo opustiť rady prevažne rímskokatolíckej ale z časti aj protestanstkej cirkvi.

Väčšinou to zdôvodnili stratou dôvery voči cirkevným inštitúciám v reakcii na množiace sa pedofilné škandály. V súčasnosti sa v Nemecku ku katolíckej viere hlási asi 30 percent obyvateľov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia