Nemecko chce, aby všetky krajiny EÚ uznali Kosovo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Westerwelle
Nemecký minister zahraničia Guido Westerwelle vyzval všetky krajiny EÚ, aby uznali nezávislosť Kosova. Foto: SITA, AP

PRIŠTINA 27. augusta (WEBNOVINY) – Nemecký minister zahraničia Guido Westerwelle vyzval v piatok všetky krajiny EÚ, aby uznali nezávislosť Kosova. Po stretnutí s kosovskými predstaviteľmi v Prištine označil za neopodstatnené tvrdenia, že Kosovo by sa mohlo stať precedensom pre iné národy snažiace sa o autonómiu. „Uznanie Kosova je špecifický prípad a toto je jasný odkaz aj pre celú EÚ,“ vyhlásil Westerwelle. Pripomenul, že nezávislosť Kosova uznalo 22 z 27 krajín únie, „ďalší piati váhajú“. „Po jednoznačnom rozhodnutí medzinárodného súdu ich žiadame, aby nasledovali väčšinu. Je to jednoznačná väčšina,“ zdôraznil šéf nemeckej diplomacie. Nezávislosť Kosova odmietlo uznať Slovensko, Španielsko, Rumunsko, Grécko a Cyprus.

Podľa vyjadrenia Medzinárodného súdneho dvora jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova v roku 2008 nie je porušením medzinárodného práva. Srbsko, podporované Ruskom, stále považuje Kosovo za súčasť svojho územia a tvrdí, že jeho nezávislosť „nikdy neuzná“. Kosovský premiér Hashim Thaci na tlačovej konferencii s Westerwellom povedal, že je ochotný vstúpiť do priamych rokovaní so srbským vedením. „Kosovo sa snaží vybudovať výborné vzťahy so všetkými susedmi a je pripravené mať bilaterálne vzťahy so Srbskom v záujme integrácie do EÚ a NATO,“ vyhlásil Thaci.

Westerwelle počas štvrtkovej návštevy Belehradu varoval, že Srbsko nemá šancu vstúpiť do Európskej únie, ak nezaujme „kooperatívny“ postoj k otázke Kosova. Minister zdôraznil, že budúcnosť štátov západného Balkánu spočíva v integrácii do EÚ, ako však zdôraznil, únia nebude prijímať za nových členov krajiny s nedoriešenými vonkajšími spormi.

SITA/AFP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Guido WesterwelleHashim Thaci