Nemecko nepotrebuje imigrantov, povedal líder CSU

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Seehofer
Líder nemeckej vládnej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Horst Seehofer. Foto: SITA/AP

BERLÍN 12. októbra (WEBNOVINY) – Líder nemeckej vládnej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Horst Seehofer sa dostal v pondelok pod tlak za svoje vyjadrenia na margo tureckých a arabských imigrantov. Seehofera však podporila kancelárka Angela Merkelová, ktorá je na návšteve Rumunska a Bulharska. Kancelárka sa postavila na stranu svojho koaličného partnera, ktorý odmietol ďalšie prijímanie imigrantov, keďže majú podľa jeho názoru veľký problém so spolunažívaním s väčšinovým obyvateľstvom“. Merkelová tvrdí, že prisťahovalci sa musia adaptovať a prijať nemeckého hodnoty.

„Je jasné, že imigranti z iných kultúrnych oblastí, ako je Turecko alebo arabské krajiny, majú viac ťažkostí. Z toho vyvodzujem záver, že nepotrebujeme ďalších zahraničných pracovníkov z iných kultúr,“ povedal Seehofer pre víkendové vydanie magazína Focus. Podľa jeho slov by sa krajina pred tým, ako prijme ďalších imigrantov, mala predovšetkým „zaoberať ľuďmi, ktorí tu už žijú“ a mala by byť prísnejšia na tých, ktorí sa odmietajú integrovať.

Naučte sa po nemecky, nalieha turecký minister pre európske záležitosti Egemen Bakis na krajanov v Nemecku

Turecký minister pre európske záležitosti Egemen Bakis vyzval 2,5-miliónovú menšinu žijúcu v Nemecku, aby sa naučila jazyk krajiny, v ktorej žijú. Urobil tak v rozhovore pre utorkové vydanie nemeckého denníka Bild. Turecký minister poverený rokovaním o vstupe Ankary do Európskej únie chce takto motivovať svojich krajanov žijúcich v Nemecku, aby sa snažili o lepšie spolunažívanie s väčšinovým nemeckým obyvateľstvo. Podľa neho by sa mal každý príslušník početnej tureckej menšiny v Nemecku správať, ako by bol veľvyslancom svojej krajiny. Jeho vyjadrenia sa stretli s pozitívnym ohlasom zo strany nemeckej vlády, ktorá sa aj pre silnú tureckú enklávu v krajine zdráha podporiť členstvo moslimskej krajiny v EÚ.

„Vyzývam svojich tureckých krajanov a všetkých Nemcov tureckého pôvodu: Naučte sa po nemecky. Prijmite zvyky a tradície svojej novej krajiny,“ povedal Bakis pre Bild. „Nevravím, aby ste sa vzdali daru svojej identity a kultúry, no pozerajte sa na seba ako na tureckých veľvyslancov. Iba takýmto spôsobom sa vám môže podariť vybudovať most priateľstva a partnerstva medzi našimi krajinami,“ povedal turecký minister, ktorý reagoval na stupňujúcu sa kritiku menšín žijúcich v Nemecku. Podľa Nemcov sa totiž ich príslušníci nedokážu prispôsobiť a integrovať do spoločnosti.

SITA/Makfax

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováHorst Seehofer