Niger poprel prítomnosť Kaddáfího na svojom území

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Som tu, sú slová ku karikatúre na stene v Tripolise. Foto: SITA/AP

IŠTÁTA 6. septembra (WEBNOVINY) – Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí je stále v Líbyi a so svojimi synmi je pripravený bojovať až do konca, uviedol Kaddáfího hovorca Mússa Ibrahim v reakcii na informácie, že zosadený líder s konvojom, ktorý tvorilo okolo dvesto vozidiel, prekročil v noci hranice Nigeru. Susedná africká krajina jeho prítomnosť na svojom území poprela. Do Nigeru mal však utiecť šéf rezortu vnútornej bezpečnosti Mansúr Daw. Podľa niektorých správ prešiel cez líbyjsko-nigerskú hranicu aj ozbrojený konvoj prevážajúci zlato a peniaze.

Konvoj smeroval cez mesto Agadez, centrum niekdajšieho povstaleckého odporu Tuarégov, ktorých Kaddáfí podporoval, uviedol nigerský zdroj pod podmienkou anonymity. „Videl som naozaj veľký konvoj niekoľkých desiatok vozidiel, ktoré prišli z Arlitu do Agadezu a potom smerovali do Niamey.“ Podľa zdroja boli v konvoji vojenské aj civilné autá.

Nové vedenie Tripolisu potvrdilo, že konvoj prekročil hranice Nigeru. „Môžeme potvrdiť, že okolo 200 áut prešlo z Líbye do Nigeru, nemôžeme však potvrdiť, kto sa v konvoji nachádza,“ povedal pre agentúru AFP hovorca líbyjskej Dočasnej národnej rady Džalál al-Gallál.

Podľa nigerského ministra zahraničných vecí Muhamada Bazúma v konvoji Kaddáfí nie je. „Nie je to pravda, Kaddáfí tam nie je,“ povedal pre AFP z Alžíra. „Pravdou je, že viacerí ľudia rôznej dôležitosti pricestovalo do Nigeru. Tak to je, nie sú tam žiadni vysokopostavení ľudia, určite nie samotný Kaddáfí alebo jeho synovia.“ Podľa ministra boli jedinými oficiálnymi osobami v konvoji predstavitelia líbyjskej televízie. Na otázku, či by bol Kaddáfí v Nigeri vítaný minister povedal, že rozhdnutie je na vláde, podľa jeho slov by však „Kaddáfího prítomnosť v Nigeri mohla spôsobiť isté problémy.“

Susedná Burkina Faso, režim s blízkymi väzbami na Kaddáfího, možnosť prijatia Kaddáfího nevylúčila. „Nemáme zatiaľ žiadne informácie. Samozrejme, keď prekročia hranice, zistíme to…budeme sledovať situáciu,“ povedal zástupca vlády. Ani Francúzsko nemá infoírmácie o tom, že by Kaddáfí bol v Nigeri.

Podľa hovorcu Ibrahina je Kaddáfí stále v Líbyi a je pripravený bojovať až do konca. „Kaddáfí je zdravotne úplne v poriadku a plánuje organizovať obranu Líbye. Je na mieste, kam sa vyvrheli nedostanú. Stále bojuje v Líbyi. Sme stále mocní,“ povedal v pondelok pre sýrsku televíziu Arrai. Kaddáfího synovia sa ujali úloh v obrane ich krajiny, hovorca však neuviedol ich mená.

Podľa miestnych predstaviteľov sa prominentné osoby presunuli z Baní Valíd ďalej na juh do Sabhy, vrátane Kaddáfího syna Sajfa al-Isláma. Podľa informácií sa v Baní Valíd nachádzajú aj Saadi a Mutassím, ďalší Kaddáfího synovia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muammar Kaddáfí