Nobelovu cenu za literatúru získal Švéd Tomas Tranströmer

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Švédsky básnik Tomas Tranströmer Foto: SITA/AP
BRATISLAVA 5. októbra (WEBNOVINY) – Nobelovu cenu za literatúru získal tento rok švédsky básnik Tomas Tranströmer. Predstavitelia Švédskej akadémie sa mu rozhodli toto prestížne ocenenie udeliť, „pretože prostredníctvom svojich zhustených, priehľadných obrazov nám dáva čerstvý prístup k realite“.

Osemdesiatročný Tranströmer, ktorý sa vo svojich dielach často zameriava na vzťahy medzi človekom a prírodou či medzi vedomým a neuvedomelým, sa na zozname možných budúcich laureátov spomínanej ceny objavoval pravidelne.

Aj tento rok patril k najväčším favoritom na zisk tohto ocenenia. „Je to človek, ktorý je nad všetkými ostatnými hlavou aj plecami,“ uviedol Neil Astley, zakladajúci editor Tranströmerovho vydavateľstva Bloodaxe Books vo Veľkej Británii.

V slovenčine mu vyšiel napríklad výber básní s názvom Medzi allegrom a lamentom.

Týždeň Nobeloviek

Pondelkovým udelením Nobelovej ceny za medicínu sa začal týždeň ohlasovania mien víťazov prestížnej ceny za rok 2011. Vyvrcholenie však príde až v piatok, keď nórska komisia oznámi meno laureáta Nobelovej ceny mieru.

Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu získali tento rok Bruce A. Beutler a Jules A. Hoffmann za objavy týkajúce sa aktivácie vrodenej imunity a Ralph M. Steinman za objav dendritickej bunky a jej úlohy v získanej imunite.

V utorok udelili Nobelovu cenu za fyziku Saulovi Perlmutterovi spoločne s dvojicou Brian P. Schmidt a Adam G. Riess za objav zrýchľujúceho sa rozpínania vesmíru, ku ktorému dospeli prostredníctvom pozorovaní vzdialených supernov.

Nobelovu cenu za chémiu, ktorá sa udeľovala v stredu, získal Izraelčan Daniel Shechtman za objav kvázikryštálov.

S najväčším napätím sa tradične očakáva meno lauréta ceny mieru. Medzi rekordným počtom nominovaných sú viacerí lídri revolúcii v blízkovýchodných a afrických krajinách.

Cenu tak môžu získať aktivisti z Egypta, Tuniska, Sýrie, Líbye či Jemenu. Opätovne sa však spomína aj meno aj zimbabwianskeho premiéra Morgana Tsvangiraia.

Nobelová cena
Foto: pursuitist.com

Hovorí sa aj o bývalom nemeckom kancelárovi Helmutovi Kohlovi, organizácii WikiLeaks či dokonca Európskej únii. Rekordný 241-členný zoznam nominovaných je však zahalený tajomstvom, rovnako tak proces výberu samotného víťaza.

Nobelova cena je spojená s udelením 10 miliónov švédskych korún (viac ako jedného milióna eur) a môžu sa o ňu podeliť až traja víťazi. Tí si po svoje ceny prídu do Štokholmu a Osla 10. decembra, kedy si svet pripomína výročie úmrtie zakladateľa ceny, švédskeho vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela.

Informácie zverejnila webstránka www.nobelprize.org.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia