Novú maďarskú ústavu bude skúmať aj Benátska komisia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Viktor Orbán Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 17. mája (WEBNOVINY) – Novú maďarskú ústavu, ktorá vzbudila rozhorčenie na domácej scéne aj v zahraničí, bude okrem ďalších medzinárodných organizácií posudzovať aj Benátska komisia, poradný orgán Rady Európy. Šéf komisie Thomas Market sa v tejto veci stretol v utorok v Budapešti s podpredsedom maďarskej vlády Tiborom Navracsicsom ako aj predstaviteľmi opozície.

„Situácia okolo nového najvyššieho zákona tejto krajiny stále nie je celkom jasná. Text si musíme podrobnejšie preštudovať,“ vyhlásil v utorok po stretnutí s Navracsicsom Market pre maďarskú tlačovú agentúru MTI. O obsahu rozhovorov Market odmietol informovať. „Hovorili sme o určitých otázkach, ale nenazýval by som to obavami,“ odvetil Market na novinársku otázku, ktoré body novej maďarskej ústavy vyvolávajú v členoch Benátskej komisie obavy. Komisia sa podľa Marketa zaujíma napríklad o to, ako nová ústava ovplyvní maďarský rozpočet či Maďarov žijúcich za hranicami Maďarska.

Nová maďarská ústava, ktorá má začať platiť od budúceho roku, podľa kritikov príliš bojovne vyzdvihuje a oslavuje národ, kresťanské tradície a tradičné hodnoty. Proti niektorým jej ustanoveniam protestovali viaceré medzinárodné inštitúcie vrátane Európskej únie či Rady OSN pre ľudské práva. Maďarský premiér Viktor Orbán minulý týždeň na návšteve Nemecka v súvislosti so zahraničnou kritikou novej maďarskej ústavy bojovne vyhlásil, že „Európska únia sa nemá čo miešať do vnútorných vecí Maďarska“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Viktor Orbán