Nový Zéland zasiahlo tornádo, povetrím lietali trosky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tornado and novy_zeland
Tornádo ničilo domy, o život prišli traja ľudia. Foto: SITA/AP

AUCKLAND 6. decembra (WEBNOVINY) – Aucklandom sa vo štvrtok prehnalo silné tornádo, ktoré zabilo troch ľudí a spôsobilo „veľkú devastáciu“.

Búrlivý vietor zničil v najväčšom novozélandskom meste viaceré domy a spôsobil záplavy. Búrka sprevádzaná vetrom s rýchlosťou 110 kilometrov za hodinu zasiahla predmestie Hobsonville popoludní miestneho času, pričom vyvracala stromy, stŕhala strechy budov a v povetrí lietali trosky.

Úrady uviedli, že asi 150 domov je silno poškodených, mnohé sú neobývateľné a niektorí ľudia sa museli preto presunúť do dočasných prístreškov. Sedem osôb po tornáde hospitalizovali, tri v dôsledku padajúcich trosiek a stromov prírodný živel neprežili.

Polícia vyzvala obyvateľov, aby nevychádzali von, keďže cesty sú zaplavené. Popadané stromy tiež postŕhali elektrické vedenia, v čoho dôsledku ostalo 1 300 domácností bez elektriny.

Novým Zélandom sa občas preženú tornáda, sú však relatívne zriedkavé a väčšinou oveľa menšie ako v Severnej Amerike. Auckland zasiahlo tornádo aj v máji minulého roku, pričom si vyžiadalo jednu obeť a desiatky osôb zranilo. To štvrtkové zasiahlo bez predchádzajúceho varovania úradov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia