OBAMA: Indonézia je vzorom tolerancie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama
Foto: SITA/AP

JAKARTA 10. novembra (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama v stredu počas návštevy Indonézie ocenil transformáciu tejto bývalej autoritárskej krajiny na moderný demokratický štát. Urobil tak počas svojho prejavu pred tisíckami obyvateľov Jakarty, mesta, kde prežil časť svojho detstva. Informoval o tom americký denník The Washington Post.

Obamu privítal dav asi 6000 ľudí na Indonézskej univerzite. Šéf Bieleho domu obyvateľov krajiny ocenil za „duch tolerancie, ktorý je vpísaný do vašej ústavy, symbolizovaný vašimi mešitami, kostolmi a chrámami a stelesnený vo vašich ľuďoch“. Prezident tieto „kvality“ označil za „hodné nasledovania“. „Sme dva národy, ktoré šli rozdielnymi cestami. Dnes môžu ukázať, že stovky miliónov ľudí, ktoré majú rôzne vierovyznania, môžu byť spojené pod jedinou vlajkou slobody,“ vyhlásil.

Obamov prejav bol podľa The Washington Post súčasťou jeho snahy o zblíženie s moslimami, ktorú symbolizoval najmä známym prejavom v egyptskej Káhire, keď vyzval na „nový začiatok“ dialógu medzi Spojenými štátmi a islamom. Vnímanie moslimov voči americkému prezidentovi sa však odvtedy vo viacerých krajinách zhoršilo. Táto politika má aj paradoxný efekt – podľa viacerých nedávnych prieskumov si až každý piaty Američan myslí, že Obama je moslim napriek tomu, že prezident sám seba charakterizuje ako praktizujúceho kresťana.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama