Obama odmieta zaplatiť pokutu za svoju limuzínu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Americký prezident Barack Obama Foto: SITA/AP

LONDÝN 20. júla (WEBNOVINY) – Londýnska radnica udelila americkému prezidentovi Barackovi Obamovi pokutu vo výške 120 libier (asi 136 eur), keďže nezaplatil špeciálny poplatok za prejazd centrom britskej metropoly ešte počas májovej oficiálnej návštevy. V stredu o tom napísal denník Daily Mail, podľa ktorého sa na túto tému s Obamom rozprával aj samotný starosta Londýna Boris Johnson.

Londýn pred niekoľkými rokmi začal účtovať poplatky vodičom, ktorí v čase dopravnej špičky prechádzajú jeho centrom. Bol to aj prípad Obamovho prezidentského konvoja. Systém funguje na automatickom princípe, keď špeciálne kamery nasnímajú poznávaciu značku konkrétneho vozidla a jeho majiteľovi následne pošlú účet na zaplatenie. Mal to byť aj prípad Obamovej špeciálnej limuzíny, prezývanej aj The Beast (Beštia).

Kamery však vzhľadom k tomu, že sa pohybovala v tesnej blízkosti ďalších áut prezidentského konvoja, nedokázali odfotiť jej evidenčné číslo. Podarilo sa to len v prípade jedného vozidla, ktoré bolo súčasťou Obamovho sprievodu, pričom úrady následne americkej ambasáde poslali účet na zaplatenie 10-librového poplatku. USA ho ale odmietli uhradiť a londýnska radnica to automaticky zaevidovala ako priestupok, pričom Obamovi udelila pokutu 120 libier.

S americkým prezidentom už o „probléme“ debatoval aj londýnsky starosta, podľa ktorého sa diskusia na túto tému niesla „v priateľskom duchu“. Spojené štáty odmietnutie šeku zdôvodňujú Viedenskou konvenciou o diplomatických vzťahoch, ktorá zahraničné misie oslobodzuje od platenia podobných daní. Briti však tvrdia, že nejde o daň, ale o obyčajný poplatok.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaBoris Johnson