Obama sa bojí, aby si nemysleli, že je moslim

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Barack Obama
Barack Obama Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

NAÍ DILLÍ 20. októbra (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama zrušil pripravovanú návštevu sikhského chrámu v Indii, informovali v stredu nemenované diplomatické zdroje. Dôvodom sú údajne jeho obavy, že by sa následne v médiách objavil na fotografiách s tradičnou pokrývkou na hlave, čo je podmienka na vstúpenie do svätyne. Prezident sa bojí, že by to ešte viac posilnilo názor mnohých Američanov o tom, že je moslim.

„Nepôjde do Amritsaru,“ uviedol pre agentúru AFP nemenovaný zdroj v Naí Dillí v narážke na mesto v provincii Pandžáb, kde sa nachádza aj známy sikhský Zlatý chrám. „Pokrývka hlavy je jedným z problémov a zrušenie majú na svedomí aj ďalšie logistické problémy,“ dodal diplomat.

Z viacerých prieskumov uskutočnených v Spojených štátoch vyplýva, že veľké percento obyvateľov USA si stále myslí, že Obama vyznáva islam aj napriek tomu, že sa otvorene hlási ku kresťanstvu. Podľa poslednej augustovej štúdie, ktorú zverejnil časopis Time, je o Obamovej moslimskej viere presvedčená až štvrtina

Sikhizmus je monoteistické náboženstvo, ktoré vzniklo v 15. storočí v indickom Pandžábe a počet veriacich ho zaraďuje na piate miesto najpopulárnejších vierovyznaní planéty. A hoci nejde o moslimskú vieru, sichizmus má s islamom viacero spoločných znakov.

SITA/AFP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama